MFP se pregateste pentru preluarea de catre Romania a presedintiei Consiliului Uniunii Europene
reorganizare mfpschimbari mfpromania consiliul ue
Guvernul a adoptat, astazi, o Hotarare privind reorganizarea Ministerul Finantelor Publice, care include infiintarea unui post de secretar de stat, care va coordona activitatea privind afacerile europene din perspectiva finantelor publice, in vederea preluarii de catre Romania a presedintiei Consiliului Uniunii Europene (PRES), in perioada iulie - decembrie 2019.
Potrivit Guvernului, pentru dosarele de pe agenda europeana de care este responsabil, Ministerul Finantelor Publice va trebui sa organizeze toate activitatile pe care le presupune indeplinirea rolului de PRES la standarde europene, in paralel cu asigurarea derularii activitatilor curente implicate de afacerile europene.
Toate acestea sunt necesare pentru a sustine interesul national in raport cu celelalte state membre, respectiv cu Comisia si Consiliul Uniunii Europene.
In calitate de presedinte al Consiliului Uniunii Europene, Romania va avea responsabilitatea gestionarii curente a agendei europene la nivelul formatiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile; va conduce si coordona dialogul cu celelalte institutii europene in cadrul procesului decizional.
De asemenea, tara noastra va fi responsabila de organizarea reuniunilor informale in Romania; va organiza, conduce si coordona conferinte dedicate prioritatilor specifice, precum si evenimente culturale de promovare a Romaniei; va participa la toate activitatile presupuse de apartenenta la trio-ul de Presedinti constituit din Austria, Romania si Finlanda (1 ianuarie 2019 - 30 iunie 2020).
De asemenea, in cadrul Ministerului Finantelor Publice, se va infiinta o noua structura, anume Directia de analiza si cercetare in domeniul finantelor publice, care va fi coordonata de un economist sef, cu rang de director general.
In acelasi timp, Ministerul Finantelor Publice preia activitatile privind parteneriatul public-privat de la Departamentul pentru Investitii Straine si Parteneriat Public-Privat.
Noua structura contribuie la elaborarea strategiei Guvernului privind investitiile publice. Totodata, impreuna cu directiile de analiza a cheltuielilor si de prioritizare a investitiilor, stabileste norme si proceduri referitoare la identificarea, selectarea si prioritizarea proiectelor, sprijina realizarea contractelor si consiliaza echipele in stabilirea clauzelor specifice.