MFP a reglementat cadrul pentru infiintarea fondurilor suverane de dezvoltare si investitii
lege fonduri investitiifondul national de investitiilegislatie fonduri
Guvernul a aprobat OUG initiata de Ministerul Finantelor Publice prin care se creeaza cadrul legal general pentru infiintarea de fonduri suverane de dezvoltare si investitii.
Proiectul de act normativ reglementeaza:
- scopul fondurilor suverane de dezvoltare si investitii - dezvoltarea si finantarea din fonduri proprii si din fonduri atrase, de proiecte de investitii rentabile si sustenabile, de proiecte de investitii rentabile si sustenabile, in diverse sectoare economice, prin participarea directa ori prin intermediul altor fonduri de investitii sau al unor societati de investitii, singure sau impreuna cu alti investitori institutionali sau privati, inclusiv prin participarea in parteneriate public – private, cat si administrarea activelor financiare proprii, in vederea obtinerii de profit.
- forma legala - persoane juridice romane ale caror conditii de organizare si functionare se stabilesc prin hotarare a Guvernului si care se infiinteaza si functioneaza ca societati pe actiuni, in conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ale prezentei ordonante de urgenta, precum si a actelor constitutive ale Fondurilor.
- capitalul social - statul poate aporta bunuri mobile si imobile, inclusiv numerar, la capitalul social al fiecarui Fond. Bunurile mobile si imobile aportate de Statul roman la capitalul social initial trec din domeniul privat al Statului in proprietatea fiecarui Fond la data inmatricularii la registrul comertului. Incadrarea societatilor, ale caror actiuni urmeaza sa faca parte din capitalul social al fiecarui Fond, in categoria societatilor de interes strategic se efectueaza prin hotararea Guvernului, pe baza propunerilor transmise de autoritatile publice tutelare.
- strategia investitionala - strategia fiecarui Fond se elaboreaza de catre Directorat, se avizeaza de Consiliul de Supraveghere si se aproba de catre Adunarea Generala a Actionarilor (AGA), in baza unor linii directoare aprobate in prealabil prin hotarare a Guvernului.
- guvernanta - fondurile sunt administrate in sistem dualist de catre un consiliu de supraveghere si un directorat, in conformitate cu prevederile Legii nr.31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Membrii Consiliului de Supraveghere sunt desemnati de A.G.A. pe 5 ani cu drept de reinnoire si in conformitate cu criteriile stabilite in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 111/2016, cu modificarile ulterioare.
Prin activitatea Fondului vor fi sustinute:
- finantari ale intreprinderilor in diverse etape ale dezvoltarii, indirect, prin fonduri dedicate, indiferent de structura actionariatului, daca si numai daca aceste intreprinderi sunt relevante pentru un anumit sector economic/industrial;
- finantari ale companiilor romanesti de importanta strategica (dezvoltarea sectoarelor cheie, in care companiile romanesti au sansa de a obtine un avantaj competitiv la nivel global);
- investitii in industrie;
- investitii in proiecte de infrastructura;
- finantari ale start-up-urilor si ale intreprinderilor intr-un stadiu incipient de dezvoltare;
- creari de locuri de munca in mod durabil, prioritar geografic in zonele cu dezvoltare mai putin avansata si prioritar economic in sectoarele cu potential ridicat de crestere economica;
- stimulari ale inovatiei si a noilor tehnologii;
- dezvoltarea capitalului uman si social pe termen lung;
- cresterea competitivitatii economiei romanesti;
- urmarirea strategiei energetice;
Prin infiintarea fondurilor suverane de dezvoltare si investitii se are in vedere crearea unor vehicule de investitii financiare (intermediere financiara) in actiuni/participatii in proiecte/companii profitabile, segment neacoperit in prezent pe piata financiara din Romania, care, pe de o parte, sa aiba un rol multiplicator in economie pentru o dezvoltare sustenabila si, pe de alta parte, sa catalizeze/mobilizeze resurse financiare disponibile catre sectorul real si proiecte profitabile.