MFP a incasat banii din emisiunea de obligatiuni de 3 miliarde de euro plasata pe pietele externe
emisiune euroobligatiuni mfpdatorii romaniaindatorare romaniacost datorie romaniadatorie externa romania
Emisiunea de euroobligatiuni lansata saptamana trecuta de Ministerul Finantelor Publice s-a bucurat de un interes record din partea investitorilor, Romania reusind performante care i-au consolidat, astfel, pozitia de emitent sofisticat pe pietele externe, potrivit Ministerului Finantelor.
Astfel, Romania a reusit atragerea celui mai mare volum de finantare intr-o singura tranzactie cu prima de emisiune negativa si cea mai mare cerere inregistrata vreodata la o emisiune din partea investitorilor inainte de stabilirea costului final al emisiunii (cu ordine de peste 12 miliarde de euro).
Citeste si:
Deficitul extern al Romaniei atinge 9,924 miliarde de euro, iar datoria externa totala a crescut cu 7,262 miliarde de euro
La inchiderea emisiunii, cererea s-a situat la un nivel record, de 9,6 miliarde de euro, emisiunea fiind supra subscrisa de peste 3 ori, cu o participare din partea unui numar de peste 500 de investitori.
Potrivit MFP, a fost consemnata cea mai mare reducere a costului fata de nivelul initial lansat in piata, de 30 puncte de baza, iar randamentul de 2,025% pentru transa de 12 ani este cel mai scazut obtinut vreodata de Romania.
MFP a calculat ca, prin randamentele titlurilor de stat lansate in ianuarie 2020, s-a realizat o economie de circa 16,6 milioane de euro pentru emisiunea cu maturitatea de 12 ani si una de 4,4 milioane de euro pentru emisiunea cu maturitatea de 30 ani.
"Desi ne confruntam cu o serie de provocari economice si politice, emisiunea reprezinta o performanta deosebita a Ministerului Finantelor Publice si confirma, inca o data, increderea investitorilor in coerenta politicilor actualului Guvern de asigurare a stabilitatii fiscale si bugetare.
Acest test al investitorilor este un semn foarte bun pentru un Guvern tanar, instalat de numai doua luni", a declarat Florin Citu, ministrul Finantelor Publice.
Fondurile aferente emisiunii de euroobligatiuni lansate de MFP pe pietele externe in data 21 ianuarie, in valoare totala de 3 miliarde de euro, au fost incasate marti, 28 ianuarie.
Emisiunea a fost realizata in doua transe, din care 1,4 miliarde de euro cu maturitatea de 12 ani, cu un randament de 2,025% si o dobanda de 2% pe an si 1,6 miliarde euro cu maturitatea de 30 ani, cu un randament de 3,391% si o dobanda de 3,375% pe an.
Tranzactia a fost intermediata de catre BNP Paribas, Citigroup Global Markets Limited, Raiffeisen Bank International AG, Societe Generale si Unicredit Bank AG.
Baza investitionala a tranzactiei a fost deosebit de diversificata din punct de vedere geografic, iar, din punct de vedere al tipurilor de investitori, pentru ambele transe se distinge preponderenta investitorilor de tipul real money, respectiv fonduri administrate privat.
Citeste si:
Majoritatea analistilor CFA Romania anticipeaza deprecierea leului, in urmatoarele 12 luni. Cursul mediu al euro se va apropia de 5 lei
De remarcat ca transa cu maturitatea cea mai lunga, pe termen de 30 de ani, a fost acoperita in proportie de peste 75% de marii investitori activi pe pietele internationale de capital din SUA, Germania si Marea Britanie.