Medierea online poate scuti UE de cheltuieli de miliarde de euro
medeiereonlineodrjudecata
Implementarea de proceduri alternative fata de instanta de judecata, functionale si transparente, pe care consumatorii din U.E. sa le poata utiliza pentru solutionarea litigiilor lor, ar putea duce la economii de aproximativ 22,5 miliarde de euro pe an, reprezentand 0,19% din PIB-ul U.E, potrivit S.T.A.R.S. - Social Training and Antreprenorial Research Society.
Desi cifrele sunt semnificative, procedura medierii realizata online se afla inca, in prezent, in sfera controversei. Dar ODR (Online Dispute Resolution) nu este doar ADR (Alternative Dispute Resolution) cu Skype. Cand scrii un articol pe hartie sau online, exista diferente de font, format, ajustari la ecran sau hartie, tonul este diferit etc. Fundamental insa, rezultatul este acelasi - nevoile partilor primeaza.
Intr-o perioada in care tehnologia si comunicarea se impletesc din ce in ce mai mult, orice procedura clasica de ADR cuprinde cel putin cateva elemente care se realizeaza online (fie si numai semnarea contractului initial).
In conditiile in care in 2010, unul din cinci consumatori din UE a intampinat probleme la achizitionarea de bunuri sau servicii pe piata unica, ceea ce a dus la pierderi financiare estimate la 0,4% din PIB-ul UE, metodele online se impun ca necesitate.
UE ofera un model sectorial de implementare a unei plaforme online de solutionare extrajudiciara (SOL in materia disputelor de consum), care va deveni functionala si in Romania din 2016.
La nivel international, platforme specializate si securizate apar si se dezvolta, oferind instrumente care faciliteaza rezolvarea amiabila prin intermediul specialistilor ADR in orice domeniu.
“Acordul de mediere incheiat online, similar acordului obtinut printr-o procedura face-to-face, este "legea partilor" si isi produce efectele juridice in aceste coordonate; fie national, fie transfrontalier (cand poate oferi partilor si privilegiul de a-si alege jurisdictia), forta executorie este asigurata prin inserarea intr-o hotarare arbitrala sau judecatoreasca, cu atat mai mult cu cat procedura de exequatur la nivelul UE este in curs de eliminare pana in ianuarie 2015”, mai spun oficialii S.T.A.R.S.