Mecanismele de piata sunt bune numai cand are statul nevoie de ele
licitatii fiscbunuri fisclicitatii onlinetaxa lacomie
Spre sfarsitul anului trecut, domnul ministru al Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, anunta deja celebra taxa pe lacomie, strans legata de nivelul ROBOR, precum si plafonarea pretului gazelor naturale din productia interna.
In ambele cazuri, interventia statului este una de natura sa perturbe mecanismele de piata, caci, in mod normal, daca cererea de bani (inlcusiv din partea unui stat) este mare, atunci dobanzile cresc, daca este mica, atunci, dobanzile se micsoreaza.
La fel de normal, daca se arde mai mult gaz si daca si costurile de exploatare cresc, cel care le extrage si le vinde de ce ar fi obligat sa o faca la un pret stabilit de altcineva si nu de piata?
Deci, masurile erau anuntate in seara zilei de 18 decembrie 2018. Ei bine, la mai putin de o luna, acelasi domn ministru are o alta idee, de data aceasta, una buna: bunurile confiscate de Fisc sa fie vandute online fara a mai fi evaluate de catre stat.
Pe lista bunurilor confiscate, Eugen Teodorovici a insirat "sute, mii de masini care zac, de ani de zile, cu rotile deja dezumflate", dar si imobile si confectii.
Bine a remarcat domnul ministru ca Ministerul Finantelor Publice sau ANAF cheltuiesc bani pentru evaluarea tuturor acestor bunuri.
La fel de bine a mai remarcat ca, in ciuda evaluarilor, bunurile respective nu se vand la pretul stabilit de evaluator si, in loc sa obtina bani frumosi, statul ramane cu masini si case pe cap. Unde mai pui ca acestea se deterioreaza.
Atunci, domnul ministru s-a gandit foarte frumos si logic ca bunurile confiscate pot fi vandute la licitatii online, probabil pe websiteuri precum OLX sau okazii.ro, fara ca statul sa se mai complice cu evaluarea lor.
"Aceste site-uri, care sunt foarte bine cunoscute... se face un protocol, marfa confiscata se vinde prin acest mecanism si fiecare isi obtine partea de profit.
Mai mult, casele, de ce sa stau eu sa fac o evaluare ca si stat, cand este valoarea pe care notarul o foloseste si, atunci, de la acea valoare plec si cine da mai mult ala obtine si casa. Nu trebuie sa mai cheltui bani, ca stat.
Piata este cea care aplica pretul corect!", a declarat ministrul Finantelor.
Nu este amar-amuzant ca, la numai o luna de la trasnaia - cum numea guvernatorul BNR, Mugur Isarescu - care, in decembrie 2018, impunea taxa pe activele bancare, tot domnul ministru este cel care, in ianuarie 2019, face apologia mecanismelor de piata?
Foto: pexels.com