Masura lui Mugur Isarescu
nou mandat isarescusustinere isarescucandidatura isarescupolitica isarescu
Mugur Isarescu este cel mai longeviv guvernator de banca centrala din lume, probabil din toate timpurile. Acum, se pare ca domnia sa este pe cale sa mai bata un record, acela de a ramane in functie cu de-a sila.
Ne place sau nu, Isarescu a fost, este si poate va mai fi, la fel ca Banca Nationala a Romaniei, un reper de stabilitate.
In ciuda bunelor si relelor reale sau scornite, dupa ce l-au sicanat din rasputeri, partidele care guverneaza Romania il sustin acum pe acelasi Isarescu pentru inca un mandat de guvernator, desi acesta a spus ca, ajuns la varsta de 70 de ani, se gandeste sa se retraga.
Lovita de rezultatul europarlamentarelor (este foarte putin probabil ca vreun angajat al BNR sau al la fel de hulitelor banci comerciale sa fi votat cu PSD sau cu ALDE), coalitia care chema, prin primavara, pe ton dictatorial la ordine in Parlament, conducerea BNR, exact in ziua in care era programata (cam cu un an inainte) una dintre sedintele Consiliului de administratie, si-a dat seama ca BNR ar trebui sa fie ultima dintre “jucariile” pe care sa o strice.
Totodata, din fericire, la europarlamentare, s-a vazut ca romanii - chiar cu creditele apasandu-le greu spinarea - nu au fost impresionati de scornirea Legii darii-n plata, nici de dorinta de plafonare a dobanzilor, nici de acuzatiile de manipulare a ROBOR, nici de jignirile cu privire la matusalemicii de la BNR.
Asa ca mareata coalitie a batut in retragere, tinandu-si pumnii sa nu repete contraperformanta si la alegerile parlamentare neaose.
In timpul mandatelor de guvernator BNR ale lui Mugur Isarescu, Romania a contabilizat 19 prim-ministri (inclusiv intermari) si patru presedinti ai tarii.
Isarescu a fost el insusi prim-ministru, intre decembrie 1999 si decembrie 2000, si candidat pentru Presedintia Romaniei.
Anul trecut, cu ocazia dezbaterii legate de lucrarea "Ion I.C. Bratianu, inginer constructor si om de stat", a profesorului inginer Nicolae St. Noica, Isarescu declara: "Noi, cei de la Banca Nationala, suntem apropiati de familia Bratianu chiar daca Partidul Liberal de astazi poate nu ne crede, dar nu avem incotro.
Ei au fondat Banca Nationala. Eugen Carada a fost nu numai mana dreapta a lui Bratianu cel batran, a lui Ion, a fost cel care l-a ingrijit, sa spunem asa, pe Ionel, l-a ajutat in studii si l-a ajutat sa ajunga liderul liberal si apoi fauritorul, alaturi de Ferdinand si de Regina Maria, fauritorul Romaniei Mari".
In afara de asta, guvernatorul a spus ca Banca Nationala a Romaniei este atasata de Ionel Bratianu pentru formularea acestuia cand, intrebat fiind cu ce vine in politica, a raspuns: cu masura.
"Cred ca este un lucru foarte important care ne-a ramas de la Ionel Bratianu: sa stim masura, mai ales intr-o tara in care, de multe ori, cam sarim calul si nu stim sa tinem masura", a declarat Isarescu.
In afara de PSD si ALDE, si PNL a anuntat sustinerea lui Isarescu pentru un nou mandat de guvernator. Deci, fapt foarte rar, cel putin o parte din opozitie este pe aceeasi lungime de unda cu partidele de la putere.
In aceste conditii, Isarescu ar putea (re)veni in politica, daca nu anul acesta, atunci peste alti cinci, candidand, din nou pentru un mandat de presedinte, tocmai pentru ca, asemeni lui Ionel Bratianu, ar aduce masura.