Marile companii vor sa substituie bancile. Nu o sa mai luam credite de la banci, ci de la Amazon, Mercedes sau IKEA
servicii financiare mercedesinlocuire banciservicii asigurari
Rolul traditional al bancilor, de a acorda credite este pe cale sa fie afectat sau chiar preluat de corporatii care, pana nu demult, aveau aceeasi legatura cu institutiile de credit ca orice mare firma: aveau depozite si solicitau imprumuturi.
Pe masura ce
companiile uriase si brandurile lor au acumuluat notorietate, au acumulat si capital propriu-zis si capital de imagine.
Pe ambele le folosesc acum pentru a-si tenta clientii sa le priveasca drept companii care le pot inlocui bancile.
Astfel, prin intermediul softurilor create de startupuri tehnologice, Amazon, Mercedes si IKEA le ofera clientilor de la servicii de creditare pana la servicii de asigurari.
Asa se face ca Amazon la poate da clientilor posibilitatea de a cumpera ce vor acum si de a plati bunurile respective mai tarziu, in timp ce soferii masinilor Mercedes pot plati carburantii chiar prin intermediul automobilelor.
Desi, pana la urma, si tranzactiile respective se fac tot prin banci, exista riscul ca acestea sa dispara din atentia clientilor si potentialilor clienti.
Scor de credit in functie de datele colectate
Si mai bine pentru ele, prestand servicii financiare pentru clientii lor, companiile cu notorietate si capital de imagine vor avea pe tava acces la datele de consum rezultate in urma tranzactiilor efectuate de acestia.
De exemplu, se presupune ca un proprietate de Mercedes are o situatie financiara solida, iar faptul poate fi confirmat sau infirmat de cumparaturile pe care le face acesta. In conditiile in care datele ajung la companie, aceasta se poate asigura ca respectivul client este solvabil si, prin urmare, il poate credita fara grija sau cu mai putine griji ca nu va putea sa restituie banii, cu tot cu dobanda.
In timp ce marile companii s-ar putea alege preponderent cu clienti buni, solvabili, bancile ar putea ramane cu cei despre care nu stiu mare lucru si care nu au un scor de credit ridicat.
Foto: pexels.com