Incepand cu luna septembrie 2012, cand Rezerva Federala americana si Banca Centrala Europeana au anuntat planurile de a achizitiona o serie de active, pietele de actiuni si obligatiuni au fost in alerta. S&P 500, de exemplu, a crescut cu 10% si randamentele Trezoreriei au crescut din nou, chiar daca atunci s-au aflat la cote istorice minime. Faber avertizeaza ca "fluxul haotic de bani" poate indica un posibil colaps pe piata obligatiunilor si va determina in cele din urma o "bula".
"Cand imprimi bani, acestia nu se impart in mod egal in economie. Acestia ajung la cativa oameni sau unele industrii, in prima faza si in cazul nostru, au zburat catre actiuni si pana acum cinci luni, catre bonduri... Cred ca pietele financiare vor pedepsi bancile centrale, la un moment dat, printr-un "accident"", a precizat Faber, pentru CNBC ("The Call").
"Fie pietele de bonduri se vor prabusi, fie actiunile vor intra in stadiul de bula", a adaugat Faber.
Randamentele Trezoreriei americane au crescut cu 23 puncte baza incepand cu 1 ianuarie 2013. Totodata, pietele importante asiatice, alaturi de actiunile europene si americane, au inregistrat o crestere la inceputul acestui an. In tot acest timp, FTSE 100 din Londra a crescut cu aproape 6%. La randul sau, Indicele Nikkei 225 din Japonia a crescut cu 3%, iar Shanghai Composite, cu 4,3%. Dar Faber spune ca actiunile companiilor globale incep sa fie prea scumpe, mai ales in interiorul Asiei.
"Piata de actiuni nu mai este ieftina. In Asia, multe piete au crescut cu 250% fata de minimul inregistrat. Pietele nu mai sunt ieftine. Sa fim clari... piata actiunilor compromite unele din vestile bune din ultima vreme", a precizat Marc Faber, intr-o nota nu tocmai optimista.
Totusi, Faber, binecunoscut pentru predictiile economice pesimiste, a declarat ca este extrem de multumit, fata de momentul exploziei crizei financiare si se pregateste pentru o PRABUSIRE A PIETEI, situatie in care va putea sa cumpere actiuni la preturi foarte reduse.
"Pentru prima oara in ultimii patru ani, incepand cu minimele inregistrate in martie 2009, imi place piata financiara - cu cat inainteaza mai mult, cu atat se apropie de un colaps urias, de care putem profita", a mai spus Marc Faber.
In viziunea sa, momentul in care pietele sunt "sanatoase" este perfect pentru vanzarile de actiuni, iar cel "de depresie" reprezinta o oportunitate ideala de a face achizitii.
"In urma cu un an, atmosfera in Europa (din cauza crizei datoriilor zonei euro) era ingrozitoare si nimeni nu ar fi crezut ca vreo actiune va mai creste. In prezent, incepand cu mai 2012, la mai putin de un an distanta, Portugalia, Spania, Italia, Franta inregistreaza cresteri de 30-40% ale pietei financiare, iar piata greceasca s-a dublat. Trebuie sa cumperi actiuni atunci cand nu ai niciun motiv sa cumperi actiuni...", a explicat, in final, Marc Faber.