Lucian Croitoru: Cum poate lua Banca Nationala aur de la Rosia Montana
bnraurrosia montanatva
BNR ar putea sa cumpere aur din productia de la Rosia Montana, daca ponderea acestui metal in rezerva internationala a Romaniei se va mentine intre 10 si 20%, a declarat la Comisia Rosia Montana, Lucian Croitoru, reprezentant al Bancii Nationale, potrivit Agerpres.
Potrivit lui Croitoru, cantitatea anuala de aur care va fi produsa in aceasta exploatare va fi de circa 10 tone.
"La pretul actual, ar insemna 370-400 de milioane de euro pe tona de aur fin, de aur monetar. Aceasta tranzactie pentru BNR nu este o tranzactie iesita din comun. BNR face operatii de acest ordin destul de des", a mentionat consilierul guvernatorului BNR.
Oficialul a mentionat ca achizitionarea de 10 tone de aur pe an de catre BNR ar putea insemna o majorare in primul an de 10%, in contextul in care banca are in prezent 103 tone fizice de aur, aflate in proprietatea statului.
Potrivit sursei citate, rezerva de aur a BNR este de 103,7 tone, care valoreaza aproximativ 3,3 miliarde de euro la cotatiile internationale din luna septembrie.
Agerpres transmite ca la sfarsitul lunii septembrie, rezerva de aur reprezenta 9% din rezervele internationale ale Romaniei.
"O concluzie legata de productie este aceea ca pe an cantitatea de aur produsa nu este in afara normalului si astfel de tranzactie nu ar fi nici in afara posibilitatilor Bancii Centrale a Romaniei", a afirmat Lucian Croitoru.
In asertiunea sa, reprezentantul BNR a mai aratat ca o eventuala cumparare de aur de la Rosia Montana va depinde si de pretul acestui metal rar.
"In lume, costurile de tranzactie, de transport al aurului nu costa mult, nu sunt foarte mari, deci acesta se poate cumpara din orice loc. O decizie cu fundament de cumparare a aurului se refera la pret", a subliniat el, adaugand ca BNR are intotdeauna in vedere rationalitatea economica.
Croitoru a mai spus ca BNR a stopat cumpararea de aur in anul 2000, deoarece in 1999 s-a introdus TVA de 19% pentru tranzactiile cu aur, fapt care "a facut aurul prea scump".
"O decizie de cumparare de aur are la baza si raportul dintre pretul intern si cel international al aurului", a declarat Croitoru.
Referindu-se la un eventual drept de preemptiune al BNR pentru cumpararea aurului, Croitoru a spus ca acest demers nu inseamna neaparat exercitarea acestui drept si nici nu inseamna cumpararea de catre Banca Nationala a unei anumite cantitati de aur.
El i-a atentionat pe membrii Comisiei parlamentare, ca trebuie sa tina cont de faptul ca este optim ca rezerva valutara a BNR sa acopere circa sase luni de importuri de bunuri si servicii.