Lipsa de restrictii pentru produsele petroliere din Serbia ingrijoreaza Rompetrol Rafinare
rompetrol rafinarevarujan vosganianproduse petroliere serbia
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, s-a intalnit, astazi, cu o delegatie a Rompetrol Group, parte a Kaz Munai Gaz din Kazahstan, condusa de Tusupbekov Zhanat, CEO Rompetrol.
Ministrul i-a asigurat pe reprezentantii Rompetrol de sustinerea sa in activitatea desfasurata in Romania, afirmand ca petrolul si produsele petroliere din zona Asiei Centrale vor capata o importanta tot mai mare.
Reprezentantii Rompetrol au aratat ca Rafinaria Petromidia reprezinta mandria companiei, cu cele cinci milioane de tone produse petroliere anual capacitate de productie.
Reprezentantii Rompetrol au ridicat problema lipsei de restrictii pentru importul pe piata romaneasca de produse petroliere din Serbia, urmare a aplicarii prevederilor acordului incheiat intre UE si aceasta tara, care ar putea afecta afacerile altor companii de profil din zona Balcanilor.
Din informatiile oferite de reprezentantii Rompetrol, titeiul si produsele petroliere provenite din Serbia ar putea intra pe piata romaneasca in luna aprilie sau mai, cu preturi mult mai mici, datorita preturilor si costurilor reduse practicate in tara vecina.
Potrivit Rompetrol, cele mai afectate tari ar fi Romania, Slovenia si Bulgaria.
Ministrul Vosganian a explicat ca problema preturilor mici, ale produselor provenite din afara Uniunii Europene, se afla deja in dezbaterea Comisiei Europene, in cadrul Consiliului Competitivitate.
Exista unele propuneri ca trebuie fixate anumite preturi minime de intrare in spatiul UE a produselor din afara Uniunii, in care sa fie incluse costurile ca si cum acestea ar fi fabricate in UE, costuri legate de mediu sau alte cerinte de natura tehnologica.
Ministrul a spus ca va discuta problema ridicata de Rompetrol si cu alte companii de profil de pe piata romaneasca pentru ca, ulterior, sa existe un punct de vedere comun spre a fi prezentat Comisiei Europene.
Vosganian a semnalat ca ar putea aparea o reactie favorabila a opiniei publice, in general, fata de preturile mai mici practicate de companiile sarbesti.
Varujan Vosganian a mai spus ca va solicita si o intalnire pe aceasta tema cu omologii sai din Slovenia si Bulgaria.
Pe 30 ianuarie 2010, a fost semnat Acordul Comunitatea Europeana-Republica Serbia, ce instituie, progresiv, o zona bilaterala de liber schimb pe o durata de cel mult sase ani de la data intrarii in vigoare.
CE si Serbia elimina, in cadrul schimburilor comerciale dintre ele, orice taxe vamale la export, orice taxe cu efect echivalent, orice restrictii cantitative la export si orice masuri cu caracter echivalent.
Valoarea totala a exporturilor Romaniei in Serbia s-a ridicat, in 2012, la 313,44 milioane de euro (1,69% din total exporturi), in timp ce importurile au fost de 122,57 milioane de euro (0,56% din total).