Liderii europeni au prezentat planul de unificare bancara, menit sa combata criza financiara
lideriplanunificarebancibanca centrala europeanazona euro
Europa a facut un pas inainte spre o unificare bancara, dupa ce miercuri a fost prezentat un plan, care presupune ca Banca Centrala Europeana sa supravegheze bancile; acesta reprezinta un moment de cotitura pentru integrarea fiscala, care ar putea pune punct tulburarilor economice din regiune.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a prezentat propunerea in cadrul discursului anual despre starea natiunii, mizand pe integrarea economica si fiscala, in scopul securizarii unui viitor pentru moneda euro.
"Criza ne-a dovedit ca, in timp ce bancile au devenit transnationale, regulile au ramas nationale", a declarat Barroso, in fata membrilor Parlamentului European. "Avem nevoie de un aparat decizional, in Zona Euro".
"Mecanismul propus astazi va genera o arhitectura noua, iar BCE va avea un rol esential... Va supraveghea toate bancile din Zona Euro".
Reformele bancare propuse, care trebuie aprobate de statele membre ale UE, au menirea de a intrerupe legatura dintre tarile puternic indatorate si bancile lor cu probleme si trateaza un subiect sensibil, vizibil inca din 2010.
Spania, care incearca sa isi reduca deficitul bugetar in mijlocul unei recesiuni, a primit deja un ajutor financiar european de 100 miliarde euro, pentru a-si salva bancile inglodate in datorii.
Pentru ca acest plan sa functioneze, va fi necesar ca tarile sa predea o parte din suveranitate, in scopul monitorizarii bancilor lor. Acest element a generat tensiuni cu Germania si Marea Britanie.
O unificare bancara presupune 3 pasi: BCE dobandeste puterea de a monitoriza toate bancile Eurozonei si alte institutii bancare din UE, care sunt de acord cu supravegherea; se stabileste un fond pentru inchiderea bancilor cu probleme majore si se instaureaza o schema de protejare a depozitelor cetatenilor, in Zona Euro.
"Provocarea este uriasa", a declarat Nicolas Veron, expert UE in probleme financiare, care colaboreaza cu think-tank-ul Bruegel. "Nu e vorba doar despre uniunea bancara.. Reformele bancare fac parte dintr-o agenda lunga care priveste integrarea, indelung presata de criza".
Predarea puterii catre BCE permite si alimentarea directa cu bani de la ESM (European Stability Mechanism). Germania, locomotiva economica a Zonei Euro, se opune insa rolului de Big Brother al BCE. Berlinul a precizat ca banca centrala va fi nevoita sa monitorizeze 6.000 de banci din Eurozona.
Londra este ingrijorata, la randul ei, de BCE si noile sale "superputeri", care ar putea compromite pozitia de capitala financiara a Europei. Aceleasi ingrijorari au fost manifestate si de bancherii suedezi.
BCE ar trebui sa demareze monitorizarea a jumatate din bancile din Zona Euro la mijlocul anului viitor. Si bancile internationale sunt "in corzi". Asociatia pentru Piete Financiare din Europa (AFME), care reprezinta banci precum Deutsche Bank si HSBC, a avertizat ca s-ar putea produce o ruptura intre tarile din interiorul uniunii bancare si cele care au ramas pe margine.
"Bancilor nu le place sa li se ordone unde pot sa isi desfasoare sau nu activitatile", a declarat purtatorul de cuvant al AFME, Andrew Gowers, citat de Reuters.