Leul sta cel mai bine in fata euro
apreciere leucurs leucurs eurovalutenoble securities
O analiza a Noble Securities - sucursala Romania arata ca, luna trecuta, leul a avut cel mai bun parcurs din regiune, in ciuda volatilitatii ridicate. Conform analizei, in iulie, leul a crescut pe pietele financiare in raport cu euro, astfel incat, in pofida volatilitatii ridicate de pe parcursul anului, moneda nationala a inregistrat, la sfarsitul lunii trecute, o apreciere fata de valoarea de la inceputul lui 2013.
Dintre monedele din regiune, numai kuna croata a consemnat o performanta la fel de buna in acest an.
Silviu Pojar, sales manager la Noble Securities remarca faptul ca, recent, leul a beneficiat de influente locale si internationale importante.
In plan intern, a revenit interesul investitorilor straini pentru titlurile de stat romanesti, iar Guvernul a anuntat incheierea negocierilor cu FMI si Comisia Europeana pentru un nou acord de finantare de tip preventiv.
De asemenea, FMI a imbunatatit prognoza de crestere economica a Romaniei, pentru anii 2013 si 2014.
In acelasi timp, leul a avut miscari in concordanta cu celelalte monede din regiune, ca urmare a unor informatii de importanta globala ce au vizat SUA si zona euro.
In iulie, leul a crescut cu aproximativ 0,8% fata de euro, coroana ceha cu aproximativ 0,3%, coroana suedeza cu aproape 0,7%, iar zlotul plonez cu circa 1,7%.
Lira sterlina a scazut cu circa 2,2% in raport cu euro, iar forintul maghiar si kuna croata s-au depreciat, la randul lor, cu aproximativ 1,5% si, respectiv, 0,8%.
La finele primelor sapte luni ale anului, leul a inregistrat o crestere de aproximativ 0,7% comparativ cu euro, fata de valoarea de la inceputul lui 2013, iar kuna croata s-a apreciat cu circa 0,6%.
In 2013, cele mai mari scaderi fata de euro au fost marcate la nivelul UE de lira sterlina (7,7%), urmata de zlotul polonez (4,3%) si coroana ceha (3,3%).
"Monedele din UE s-au apreciat, luna trecuta, comparativ cu dolarul american (afectat de declaratiile presedintelui Fed privind conditiile unei eventuale reduceri a stimulentelor monetare), cu exceptia lirei sterline, care a inregistrat o variatie nesemnificativa la finele lunii comparativ cu inceputul ei.
Cele mai consistente cresteri fata de moneda americana le-au inregistrat, in iulie, zlotul (3,9%), leul (3,1%) si coroana suedeza (2,7%). Euro a crescut, luna trecuta, cu circa 2,1% in fata monedei americane.
La nivelul UE, pe primele sapte luni ale anului in curs, leul si kuna croata au avut cele mai bune evolutii comparativ cu dolarul, marcand aprecieri aproape egale (1,4-1,5%) in fata monedei americane, la sfarsitul lunii iulie fata de inceputul anului", se arata in analiza Noble Securities.
Pojar se asteapta la o volatilitate accentuata, in urmatoarele luni, cu posibile miscari ample pe pietele financiare, puternic corelate in continuare cu rezultatele economice si alte evolutii din SUA, alaturi de cele din zona euro.