Leul a fost singura moneda din UE care i-a rezistat dolarului
cresteri valuteraport leu-dolarforexsilviu pojarnoble securties
Pe anul in curs, leul romanesc este, deocamdata, singura moneda a unui stat UE care si-a pastrat valoarea in raport cu dolarul american, inregistrand, pe pietele financiare, o variatie nesemnificativa la finele lunii mai, comparativ cu inceputul lui 2013.
"Chiar daca, luna trecuta, moneda nationala s-a depreciat in fata dolarului american, avansul anterior a permis leului sa reziste in fata acestuia.
In ceea ce priveste evolutia fata de euro, leul a incheiat luna mai cu o scadere comparativ cu moneda unica, dar pe, anul curent, ramane, deocamdata, moneda din UE cu cea mai mare apreciere fata de euro.
Cresterea economica a Romaniei de 0,5%, in primul trimestru din 2013, fata de perioada precedenta, precum si recomandarea Comisiei Europene privind abrogarea procedurii de deficit excesiv pentru tara noastra au fost pilonii principali care au sustinut leul", se arata intr-o analiza semnata de Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities - sucursala Romania.
Potrivit lui Pojar, luna trecuta, leul a scazut cu circa 1,5% fata de euro, pe pietele financiare, a doua mare depreciere dupa zlotul polonez, care a scazut cu aproximativ 2,7%.
In analiza, se arata ca Polonia inregistreaza o rata anuala a inflatiei in scadere (0,8% in aprilie fata de anul trecut in aceeasi perioada), in contextul unei incetiniri economice, iar investitorii iau in calcul posibilitatea ca Banca Centrala a Poloniei sa scada inca o data dobanda de referinta, fapt care dezavantajeaza zlotul.
Lira sterlina si coroana suedeza s-au depreciat, de asemenea, luna trecuta, inregistrand variatii de sub 1% comparativ cu moneda unica europeana.
Luna trecutra, la polul opus, s-a aflat forintul maghiar, care a crescut cu aproape 1% fata de euro, in contextul in care economia Ungariei a inregistrat o crestere de 0,7%, in primul trimestru din acest an.
Totodata, Ungaria a intrat pe lista Comisiei Europene privind abrogarea procedurii de deficit excesiv.
La randul ei, coroana ceha a marcat o variatie redusa, inregistrand, pe parcursul lunii trecute, o apreciere nesemnificativa.
Leul ramane, dupa primele cinci luni ale anului curent, moneda din UE cu cea mai mare apreciere fata de euro, inregistrand o crestere de aproape 1,3%. In ceea ce priveste evolutiile fata de dolarul american, monedele din UE s-au depreciat luna trecuta, inclusiv leul (cu circa 2,7%).
Pe primele cinci luni ale anului 2013 insa, moneda nationala ramane singura din UE care si-a mentinut valoarea comparativ cu USD, inregistrand o variatie nesemnificativa la sfarsitul perioadei comparativ cu inceputul acesteia; restul monedelor din Uniunea Europeana au marcat scaderi importante (cuprinse intre circa 1,5%-6,5%) fata de dolarul american.
Acesta a crescut, in 2013, fata de cele mai multe monede, pe fondul rezultatelor preponderent incurajatoare inregistrate de economia americana.
"Romania este intr-un con de lumina favorabila, iar leul a pastrat increderea investitorilor. Desigur ca, daca BNR va reduce dobanda de referinta, atunci o anumita volatilitate a leului va fi de asteptat", estimeaza Pojar.