Laura Stefan, Business Development Manager Accace: Atat timp cat economia nu se redreseaza, facilitatile fiscale propuse raman doar dorinte
laura stefanaccacetva
In programul Guvernului Ponta 3, promisiunile fiscale sunt urmate de sintagma "in masura in care cadrul fiscal - bugetar o va permite".
Altfel spus, cat timp economia nu se redreseaza, iar gradul de colectare a impozitelor la bugetul de stat nu creste, facilitatile fiscale propuse raman doar dorinte, sustine
Laura Stefan, Business Development Manager Accace, intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Manager.ro.
Totodata, reducerea TVA in economia romaneasca a avut ca efect, de cele mai multe ori, pastrarea aproape intacta a preturilor si
cresterea profiturilor pentru companii.
Cum va explicati ca Romania are printre cele mai neperformante sisteme fiscale din regiune? Ce face prost Guvernul?
Principala cauza este reprezentata de lipsa de coerenta in ceea ce priveste politicile fiscale. In acest sens, exista o serie de masuri ce ar putea fi luate pentru a indrepta sistemul fiscal din Romania, si anume
simplificarea procedurilor fiscale, imbunatatirea comunicarii intre contribuabili si autoritatile fiscale, precum si eficientizarea procedurii de acordare a solutiilor fiscale individuale anticipate.
Cat de viabile sunt ultimele promisiuni ale Guvernului Ponta 3, legate de CAS, TVA si cresterea salariului minim? Argumentati, va rog.
In programul Guvernului Ponta 3, promisiunile fiscale sunt urmate de sintagma
„in masura in care cadrul fiscal – bugetar o va permite”. Cu alte cuvinte, atat timp cat economia nu se redreseaza si nu creste gradul de colectare a impozitelor la bugetul de stat, facilitatile fiscale propuse raman doar dorinte.
Ce efecte vedeti in economie, daca va scadea TVA, avand in vedere ca micsorarea in cazul painii si-a pierdut deja valoarea pe care o avea?
Intr-o economie sanatoasa, reducerea TVA ar trebui sa aiba ca efect cresterea consumului. Din pacate, in practica romaneasca s-a dovedit ca
orice reducere a cotei TVA nu s-a reflectat in reducerea pretului platit de consumatorul final, ci a fost pastrata ca profit pe lantul de distributie.
Cota unica de impozitare vs. impozitare diferentiata: care este mai eficienta si de ce?
Impozitarea diferentiata, asa cum este propusa de Guvernul Ponta, este, de fapt,
o facilitate acordata celor cu venituri sub media pe economie. In ceea ce priveste grilele de venit pentru care se vor aplica cotele diferentiate, acestea inca nu au fost avansate de Guvern.
Cum vede mediul privat reorganizarea ANAF-ului? Ce nota i-ati da?
In mediul privat
inca nu sunt vizibile beneficiile promise in urma reorganizarii, mai exact imbunatatirea comunicarii dintre contribuabil si autoritatile fiscale, unificarea bazelor de date, reducerea timpului de solutionare a cererilor de rambursare TVA sau cresterea gradului de colectare a taxelor la bugetul de stat.
La cat estimati, ca procent din PIB, evaziunea fiscala in Romania? Care ar fi principalele cauze si ce solutii propuneti?
Conform unor studii facute la nivel european, evaziunea fiscala in Romania a reprezentat in 2013 peste 25% din PIB, unul dintre cele mai mari nivele din Europa, Romania fiind depasita doar de Bulgaria, unde procentul este de 31% din PIB. Principalele cauze sunt reprezentate de economia “gri” si lipsa masurilor coerente de detectie si de control fiscal.
Solutiile ar putea consta in reducerea „muncii la negru” (prin reducerea nivelului de impozitare si prin acordarea de stimulente pentru crearea de locuri de munca), facilitarea repatrierii sumelor „ascunse” in strainatate sau in tara, reducerea plafonului pentru tranzactiile cu numerar si crearea unor proceduri adecvate de detectie si sanctionare.
Cum ar arata economia Romaniei, daca nu am avea una dintre cele mai mari poveri fiscale din UE? Unde credeti ca se duc banii, avand in vedere ca la Trezoreria statului nu ajung toate sumele colectate?
Evaziunea fiscala din Romania reprezinta una dintre cele mai mari piedici in calea cresterii veniturilor bugetare. In plus,
incertitudinea si lipsa de stabilitate a cadrului legal si fiscal franeaza investitiile locale si internationale. In lipsa acestor factori negativi, economia Romaniei s-ar afla pe drumul spre redresare.
Accace este una dintre cele mai dinamice companii de externalizare si consultanta din Europa Centrala si de Est.
Foto: Laura Stefan, Business Development Manager Accace.