La sase luni, deficitul bugetar a scazut la 1,06% din PIB
deficit bugetar executie bugetaraincasari tvacheltuieli bigetare
La jumatatea acestui an, executia bugetului general consolidat s-a incheiat cu un deficit de 6,63 miliarde de lei, adica 1,06% din PIB, fata de 6,79 miliarde de lei, 1,16% din PIB, dupa sase luni din 2012.
Conform datelor operative ale Ministerului Finantelor Publice (MFP), executia confirma continuarea procesului de consolidare fiscala si incadrarea in parametrii stabiliti cu partenerii externi.
Dupa primele sase luni, veniturile bugetului general consolidat au insumat aproximativ 97,5 miliarde de lei, 15,6 % din PIB, in crestere, in termeni nominali, cu 4,8% fata de aceeasi perioada din 2012.
Incasarile din impozitul pe venit si contributiile de asigurari sociale au crescut cu 9,3%, respectiv 4,3%, ca urmare a cresterii veniturilor salariale, dupa reintregirea salariilor personalului bugetar si majorarea salariului minim, de la 1 februarie 2013.
In comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent, veniturile din TVA au crescut cu 2,3%, in conditiile in care incasarile din TVA au crescut cu 4,8%, iar rambursarile au fost cu 14,8% mai mari.
Incasarile din accize au crescut cu 4,2%, dupa majorarea accizei la motorina, din ianuarie 2013 si cresterea cursului de schimb luat in calcul la plata accizelor.
Incasarile din impozitul pe profit s-au redus cu 5,5% fata de aceeasi perioada a anului 2012, in principal ca urmare a regularizarii platilor efectuate de bancile comerciale.
Cresteri semnificative s-au inregistrat la incasarile din dividende, plus 334 de milioane de lei, precum si la taxa pe utilizare a bunurilor ca urmare a incasarii taxelor de licenta pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio, 2,1 miliarde de lei.
Si la nivelul administratiilor locale, s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent, la veniturile din impozite si taxe pe proprietate cu 9,4% si, la venituri nefiscale, cu 6,3%.
Cheltuielile bugetului general consolidat au insumat 104,2 miliarde de lei, 16,7% din PIB, in crestere, in termeni nominali, cu 4,3% fata de aceeasi perioada din 2012.
Cheltuielile de personal s-au majoarat cu 18%, ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar si a platii hotararilor judecatoresti. Cheltuielile cu subventii au urcat cu 9,3%.
Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 6,8%, ca urmare a accelerarii procesului de achitare a arieratelor de catre autoritatile locale si a platilor din fondul national de sanatate.
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 12,2 miliarde de lei, reprezentand 1,96% din PIB.
In cheltuielile bugetului general consolidat, sunt incluse si 800 de milioane de lei din imprumuturile din varsaminte din privatizare, contractate de unitatile administrativ-teritoriale pentru plata arieratelor.