La mai mult de un deceniu de la criza financiara, bancile europene inca nu s-au stabilizat, iar viitorul nu arata deloc bine

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
La mai mult de un deceniu de la criza financiara, bancile europene inca nu s-au stabilizat, iar viitorul nu arata deloc bine
La mai mult de un deceniu de la criza financiara, bancile europene inca nu s-au stabilizat, iar viitorul nu arata deloc bine
de Magda Florea la 21 Mar. 2019
Urmareste-ne pe Google News
banca centrala europeanabancicriza financiaracriza economicafinanciarbancar

Cel mai mare administrator de active al lumii lanseaza un avertisment dur: la mai mult de un deceniu de la criza financiara, bancile europene mai au de parcurs o cale lunga, dificila, pana la redresare, scrie Bloomberg.

Philipp Hildebrand (centru), vicepresedintele uriasului fond de investitii BlackRock, crede ca "Europa este in mijlocul unui proces foarte dureros de tranzitiei si ca acest lucru va obliga bancile sa faca modificari importante in modul in care opereaza, in modelele lor de business“.
 
Fuziunea dintre Deutsche Bank si Commerz­bank este doar inceputul acestui proces, insa va rezolva ea oare problemele bancilor europene?
 
Problemele bancilor europene sunt serioase, dar crearea unui nou gigant nu reprezinta solutia, scrie John Authers, editorialist la Bloomberg.
 
Pentru a sustine necesitatea fuziunii, economistii Deutsche Bank au realizat o comparatie infri­cosatoare cu Japonia. Tendintele privind profita­bilitatea bancilor europene aduc aminte de Japonia din generatia trecuta.
 
"O lipsa de profitabilitate a erodat capacitatea bancilor din zona euro de a-si reduce volumul creditelor neperformante mai rapid si a facut dificila cresterea capitalului organic si intarirea bilanturilor. Prin urmare, lipsa de profitabilitate afecteaza productivitatea, cresterea si prosperitatea si in ultima instanta presupune riscuri considerabile pentru contribuabili“, arata David Folkerts-Landau, economist-sef al Deutsche Bank.
 

 Economistul-sef al Deutsche Bank da vina pe Banca Centrala Europeana pentru profitabilitatea redusa a bancilor


Acesta atrage atentia asupra dobanzilor negative din zona euro, cat si reglementarilor mai stricte privind capitalul. O schimbare a politicii monetare si un progres catre o uniune bancara mai stransa ar ajuta, sustine acesta.
 
Pe termen scurt insa, Deutsche Bank sugereaza ca problema este ca bancile europene sunt prea fragmentate. Ideea este ca ar trebui sa li se permita sa fuzioneze.
 
Faptul ca institutiile financiare ale regiunii sunt in declin continuu este foarte ingrijorator, si nu numai pentru actionari si detinatori de obligatiuni, scrie Bloomberg. Europa depinde in mare masura de bancile sale pentru crestere economica. Bancile asigura aproximativ trei sferturi din finantarea com­paniilor si noua zecimi din creditarea gospodariilor. In SUA, companiile se bazeaza pe piesele de capital pentru cea mai mare parte din finantare.
 
Parte a presiunilor pentru o posibila fuziune Deutsche Bank-Commerzbank a venit din zone ale guvernului german care vor un campion financiar solid care sa ajute la accelerarea cresterii economice a tarii. Dar nu exista o solutie facila, si nu este sigur ca entitatea rezultata ar fi semni­ficativ mai puternica.
 
In contextul incetinirii cresterii europene, bancile sunt sub presiune sa se redreseze. In centrul dificul­tatilor sunt bilanturi fragile si o profitabilitate modesta.
 
Nicaieri nu este mai vizibila lipsa de incredere a investitorilor in acestea ca in valorizari. Bancile europene au o valoare situata la un sfert din varful atins in 2007. Spre deosebire, bancile americane si-au revenit si pana la inceputul anului 2018 recuperasera aproape toate pierderile postcriza.
 

Bloomberg: Viitorul arata sumbru

 
Desi liderii bancilor europene pot face mai mult pentru a solutiona fragilitatea institutiilor lor pentru revigorarea profitabilitatii, acestia sunt prinsi intr-un context de dobanzi scazute si costuri in crestere. In plus, incapacitatea regiunii de a-si atinge obiectivul privind crearea unei piete comune a serviciilor financiare a lasat obstacole care fac ca bancilor sa le fie aproape imposibil sa creasca in afara pietelor locale.
 
 In schimb, interesele nationale au dus la o divi­zare a Europei. Decizia Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana va ridica noi bariere si va accentua fragmen­tarea pietelor de capital. Viitorul arata sumbru, scrie Bloomberg.
 
Dupa criza financiara, Europa si SUA au urmat cai diferite, Europa neobligandu-si industria sa se restructureze din temelii.
 
"Marea problema a Europei este ca a reactionat foarte lent la crize“, spune Dante Roscini, profesor la Harvard Business School.
 
De asemenea, din 2014 BCE a mentinut dobanzile scazute, afectand profitabilitatea bancilor. Presedintele BCE Mario Draghi a semnalat ca dobanzile scazute vor fi mentinute. 
 
"Nu se intrevede o atenuare a presiunilor asupra profiturilor bancilor“, spune Peter Hahn de la London Institute of Banking and Finance.

2019 ar putea insemna inceputul unei noi crize financiare. Iata principalele pericole

 
Analistii economici vad un urias pericol pentru anul 2019 la nivelul economiei globale, care ar putea traversa un nou episod de criza, la fel ca in urma cu un deceniu. Avertismentele vin inca de la inceputul anului.
 
The New York Times scrie ca teama omenirii de a retrai momentele de cumpana economica, pe care le-a traversat de-a lungul istoriei, in ani precum 1929, 2000 sau 2008, s-a acutizat in ultimele luni.
 
Actiunile au scazut cu 1,5% in 2018, dupa ce au atins maxime ametitoare la inceputul lunii octombrie. Fondurile de hedging au parte de cel mai prost an de la criza, iar datoriile gospodariilor au atins recent un nou maxim record de 13.500 miliarde de dolari, in crestere cu 837 miliarde de dolari de la varful anterior, care a precedat Marea Recesiune.
 

Punctul sensibil ar putea veni tot din SUA

 
La fel ca in 2008, anul ultimei crize financiare prin care a trecut omenirea, vulnerabilitatea ar putea fi provocata tot de Statele Unite. Aici, principalul risc il reprezinta creditele acordate studentilor.
 
Faptul ca aceste persoane nu garanteaza rambursarea banilor reprezinta un potential factor de pericol ce nu trebuie neglijat.
 
Aproape 20% dintre creditele respective au deja intarzieri de plata sau sunt in default. Procentul poate urca la 40% pana in 2030, potrivit unui raport al Brookings Institution.
 

Datoria uriasa a Chinei reprezinta un alt risc

 
Din 2008 pana in prezent, China s-a dezvoltat extraordinar de mult, investind sume substantiale in construirea de fabrici, orase si aeroporturi. Acesti bani au fost insa imprumutati si acum impovareaza tara.
 
In timp ce o parte dintre analisti vad investitiile chinezilor ca pe un efort reusit al politicienilor de a crea cetatenilor un climat optim de dezvoltare, altii considera ca datoriile generate de cheltuielile acestea sunt "un film horror".
 
Totusi, cu totii sunt de acord asupra unui lucru: o eventuala destabilizare a economiei Chinei poate arunca toate statele lumii in haos economic.
 

Sfarsitul erei banilor ieftini pune de asemenea probleme

 
De cand Banca Centrala americana a inceput sa tipareasca bani pentru a depasi criza financiara, banii sunt ieftini, iar consumatorii si companiile au acumulat volume uriase de datorii.
 
Unii analisti considera ca datoriile companiilor ar reprezenta cel mai mare risc. Problema este ca ratele dobanzii au inceput acum sa creasca.

In cazul unei noi instabilitati fiscale, Romania ar fi una dintre tarile cele mai afectate. In anii ce au urmat dupa criza de acum un deceniu sute de mii de firme s-au inchis. Analistii preconizeaza ca un nou cutremur economic ar ruina efectiv intreprinzatorii mici si mijlocii de la noi din tara, care in prezent abia reusesc sa supravietuiasca pe piata din cauza modificarilor legislative lansate de Guvern la inceputul anului.

Majorarea salariului minim fara consultarea IMM-urilor a impovarat mediul de afaceri autohton, la un nivel la care multi anteprenori se gandesc sa isi multe firmele in tari mai permisive din punct de vedere fiscal. Multe IMM-uri iau in calcul sa isi mute sediile in Bulgaria, de exemplu.

Totodata, OUG 114 si, implicit, taxa pe lacomie, a fost aspru criticata de IMM-uri, care anunta scumpiri masive. Este evident ca asistam la o subrezire a potentialului economic al IMM-urilor din Romania, lucru ce ar duce la insolventa si faliment daca contextul european ar fi zdruncinat de o criza financiara in 2019.

Brexitul, o reala amenintare

 
Si parasirea Blocului comunitar de catre Marea Britanie reprezinta o reala amenintare la stabilitatea economiei mondiale, dat fiind faptul ca este pentru prima data cand un stat paraseste Uniunea Europeana si nu se stiu inca dimensiunile consecintelor negative ale acestei actiuni.
 
Citeste si: Cine este in spatele reclamei geniale de doar 150 Euro care ironizeaza ofertele Starbucks. 5 To Go a cucerit internetul

Sursa foto: pexels.com
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro
Economie

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro

today21 Dec. 2024
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Analize

Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?

today20 Dec. 2024
Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine
Life Style

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine

today20 Dec. 2024
Reteta zilei

Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus

today20 Dec. 2024
Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi
Life Style

Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi

today20 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Economie

De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori

today20 Dec. 2024
Cat de darnici sunt patronii romani cu angajatii, in prag de Sarbatori? Tichete, bonuri de masa, petreceri si cadouri. Unele firme nu se uita la bani
Companii

Cat de darnici sunt patronii romani cu angajatii, in prag de Sarbatori? Tichete, bonuri de masa, petreceri si cadouri. Unele firme nu se uita la bani

today20 Dec. 2024
ANAF-ul a stabilit o NOUA TAXA pentru romani. Cine e pe lista neagra si cat are de dat la stat?
Financiar-Bancar

ANAF-ul a stabilit o NOUA TAXA pentru romani. Cine e pe lista neagra si cat are de dat la stat?

today20 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine
Life Style

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine

today20 Dec. 2024
Reteta zilei

Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus

today20 Dec. 2024
Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi
Life Style

Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi

today20 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Economie

De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori

today20 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x