La limita portofelului virtual
cadere sistem visaprobleme carduri visaavantaje carduriavantaje cash
De ce le era frica fanilor banilor virtuali, celor care vor renuntarea totala la cash, nu au scapat. In prima zi din iunie 2018, serviciul de plati al Visa Incorporated, una dintre cele doua cele mai mari organizatii de carduri din lume a cazut, din fericire, numai in Europa.
Pe 1 iunie, Visa anunta ca se confrunta cu o perturbare a serviciului de plati din cauza careia, numai in Europa, unele tranzactii nu puteau fi procesate.
Compania investiga cauzele si lucra la rezolvarea situatiei cat mai curand posibil. Spre seara, Visa anunta ca serviciul sau de plati revenise aproape 100% la normal.
Citeste si:
Pentru unii ciuma, pentru altii credite din banii primilor
Intre timp, compania a identificat si problema: o defectiune de hardware la unul dintre sistemele din Europa despre care Visa a precizat ca nu are motive sa creada ca poate fi asociata cu orice tip de acces neautorizat sau eveniment premeditat.
Sistemul Visa din Europa devenise complet functional, astfel incat utilizatorii cardurilor cu sigla sa puteau face plati sau retrageri de numerar in mod obisnuit.
"Obiectivul nostru este sa ne asiguram ca toate cardurile Visa functioneaza sigur, in orice moment al zilei si in orice zi a anului.
Vineri, nu ne-am putut indeplini acest obiectiv si ne cerem scuze partenerilor nostri si detinatorilor de carduri Visa", a declarat Al Kelly, CEO, Visa Incorporated.
Acum ceva vreme, a facut istorie oarecum amuzanta (insa numai in pielea protagonistilor sa nu fi fost!) blocarea cu orele a unor clienti de buna credinta, in unele localuri din centrul vechi al Bucurestiului, pe motiv ca sistemele informatice ale bancii care le emisese cardurile au cazut timp de cateva ore.
Neavand la ei nici macar o letcaie pentru a-si plati consumatia, utilizatorii cardurilor au fost nevoiti fie sa apeleze la prieteni mai putin chititi pe non-cash, fie sa astepte revenirea la normal a sistemului de gestionare a operatiunilor bancii.
Ca sistemul informatic al filialei unei banci straine din Romania a fost nefunctional este una, dar sa te trezesti ca una dintre cele mai importante organizatii emitente de carduri din lume nu s-a achitat - asa cum corect si admirabil recunoaste - de obligatii este mult mai grav.
Oricat de costisitor ar fi de tiparit, de manipulat numerarul, iata ca este bine sa ai si niste bancnote in buzunare, pe langa niste “plastice” care fac legatura cu niste cifre - reprezentand munca fiecaruia - stocate in niste computere, care, ca orice, indiferent de cate sisteme de back-up ai avea, tot este posibil sa dea gres.
Situatii de acest fel pot fi evitate avand carduri emise si cu sigla Visa si MasterCard si, cine stie American Express, desi, in tara noastra, se pare ca Bancpost nu mai emite carduri de acest fel.
Dar, macar de dragul concurentei, poate ca emiterea de carduri American Express va fi reluata de noul proprietar al Bancpost, Banca Transilvania.
Daca asa va fi sau nu, cert este ca defectiuni ale sistemelor informatice pot aparea in ograda oricarei banci si a oricarei organizatii de carduri, a oricarui procesator, dand peste cap planurile utilizatorilor, lasandu-i fara benzina, alimente, bilete de tren sau de avion.
Ca este cu numerar sau card, fiecare tip de plata are avantajele ei. In cazul banilor lichizi, este implicat proprietarul lor si portofelul. Desigur, acesta poate fi subtilizat, dar cate cazuri nu sunt de furt si de (pe) carduri?
Asadar, adversarii cash-ului ar putea sa accepte ca banii lichizi sunt o alternativa pentru cardurile bancare, iar cine este nedezlipit de monede si bancnote si respinge platite cu cardul sa accepte ca acestea sunt o alternativa pentru banii lichizi, precum si o modalitate simpla de a plati ceva in rate cu sau fara dobanda sau un mijloc de a acoperi o cheltuiala urgenta din banii unei banci.