La cine apeleaza romanii cand au nevoie de sfaturi financiare? Majoritatea ocolesc specialistii, dar apuca sa puna bani deoparte
educatie financiaraeconomisire romaniromanii si baniistudii bcrobiceiuri financiare
Se spune ca, atunci cand nu mai are bani, un roman schimba 100 de euro. Oricat de amuzanta mai este gluma asta, un studiu serios a vrut sa afle la cine apeleaza romanii daca au nevoie de sfaturi legate de bani.
Mai putin de un sfert (24%) solicita consultanta financiara specializata, conform studiu privind cunostintele financiare ale romanilor, realizat de Unlock Market Research, la cererea BCR.
Cercetarea a scos la inveala ca peste 50% dintre romanii care pun bani deoparte nu folosesc un serviciu financiar dedicat economiilor, iar 27% prefera sa economiseasca banii cash.
Studiul mai arata nevoia de facilitare a accesului la informatii financiare, pentru ca lipsa sfaturilor specializate ii face pe oameni vulnerabili, iar alegerile financiare gresite le afecteaza nivelul de satisfactie si calitatea vietii.
Studiul arata ca 58% dintre respondenti recunosc ca nu au avut acces la informatii financiare sau interes pentru a-si imbunatati nivelul de educatie financiara.
Potrivit cercetarii, lipsa unui sfat specializat se simte in buzunare, in conditiile in care 71% au cumparat lucruri de care nu aveau nevoie doar pentru ca erau ieftine, 65% au cumparat impulsiv fara o planificare financiara atenta, in timp ce 62% nu-si monitorizeaza cheltuielile sau le prioritizeaza gresit.
Numai unul din patru romani este multumit de situatia sa financiara
Pentru unul din cinci respondenti, situatia financiara este cel mai important aspect al vietii lor, insa, numai unul din patru se declara multumit de situatia financiara.
In acelasi timp, sanatatea (75%) si nevoile de baza, precum alimentatia si utilitatile (73%), sunt categoriile pentru care romanii isi prioritizeaza cheltuielile si depun toate eforturile pentru a se asigura ca sunt acoperite.
Educatia (30%) si petrecerea timpului liber (27%) reprezinta o prioritate secundara, in timp ce hobby-urile (16%), intalnirile sociale (18%) si divertismentul (7%) sunt considerate mai putin prioritare in ce priveste cheltuielile.
Romanii strang bani pentru situatii de urgenta
Conform studiului, doi din trei romani au, deja, o suma de bani economisita. In acest context, 56% dintre respondentii care economisesc sustin ca fac acest lucru ocazional, iar 44% dintre cei care economisesc au ales sa puna deoparte lunar o suma fixa.
Peste jumatate dintre cei care economisesc nu folosesc un serviciu financiar dedicat economiilor.
In ce priveste serviciile bancare, 67% dintre respondenti au cont curent si un card de debit, 65% au deschis un cont curent, 61% utilizeaza internet banking, 40% au un card de credit si 28% au cel putin un produs de economisire de tip depozit bancar.
66% admit ca principalul motiv pentru a economisi bani este de a le oferi siguranta in caz de urgenta.
Conform studiului, oamenii economisesc in anumite scopuri cele mai frecvente fiind vacantele (51%) sau cumpararea unei proprietati (26%).
In ceea ce priveste sursa banilor, 75% dintre cei chestionati au mentionat salariul, 14% pensia, iar 20% spun ca lucreaza pe cont propriu.
In acelasi timp, 67% din totalul respondentilor au declarat ca au un venit constant, care nu sufera fluctuatii.
Tot ultimii la educatie financiara
BCR sustine ca, in ciuda eforturilor din ultimii ani, studiile arata ca romanii au ramas pe ultimul loc la educatie financiara in Europa.
Studiul Unlock Market Research a fost realizat in august 2021, pe un esantion de 800 de persoane, reprezentativ la nivelul populatiei cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani, din mediul urban.
Datele incluse in cercetare stau la baza dezvoltarii campaniei Pentru o Romanie inteligenta financiar prin care BCR vrea sa ofere idei si resurse practice de inteligenta financiara.
Intr-o prima faza, campania promoveaza sfaturi concrete de educatie financiara, ce vor rula in spatiul online si TV sub forma unor mesaje de utilitate publica.
Printre cele mai importante sfaturi, se afla Regula 50/30/20 de impartire corecta a bugetului, respectiv 50% pentru cheltuieli uzuale, 30% pentru dorinte si 20% pentru economii si investitii.
A doua regula, intai eu - plateste-te pe tine prima data, inseamna sa se economiseasca intai si sa se realizeze cheltuieli din ce a ramas. A treia regula - 24H - presupune amanarea achizitiei unui lucru pentru cel putin 24 de ore pentru a se asigura consumatorul ca are nevoie de el. De asemenea, specialistii bancii pledeaza pentru crearea unui fond de rezerva, echivaland cu 3-6 salarii lunare.