Isarescu pune DOBANZILE la credite in STAND BY: de ce e azi o zi mare pentru romanii datori la banci
rate la bancidobanda cheiepolitica monetararate la banca 2024dobanzi credite
Astazi e o zi deosebit de importanta pentru romanii care au de rambursat credite in lei cu dobanda variabila.
Banca Nationala a Romaniei tocmai a luat o decizie cruciala pe piata dobanzilor, decizand sa mentina la un nivel ridicat dobanda de politica monetara, la fel si conditiile de pe piata.
Cu alte cuvinte, ratele la banci nu au nicio sansa sa se ieftineasca in perioada urmatoare, dobanzile vor ramane in stand by pana la urmatoarea decizie a BNR, iar daca aceea va fi de a micsora dobanda de referinta, atunci am putea vedea si la bancile comerciale un prim pas catre ieftinirea banilor.
Problema este ca
decizia BNR e strans legata de problema inflatiei. In urma cu cateva luni, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, prognoza ca avem sanse sa vedem o dobanda de referinta mai mica de-abia cand inflatia va cobori sub pragul de 8%. Deci mai e ceva de asteptat, poate nici in 2024 nu vom ajunge acolo, asa ca dobanzile raman ridicate, iar romanii care nu mai fac fata platii ratelor bancare ar trebui sa se orienteze deja catre solutii pentru diminuarea poverii, poate o refinantare cu dobanda fixa, pentru predictibilitatea platilor in viitor.
Problema e ca in 2024 ratele la banci s-ar putea scumpi, chiar daca debitorii asteapta sa se ieftineasca
Referitor la ce se intampla cu inflatia, amintim ca rata anuala a inflatiei a coborat in septembrie 2023 la 8,83 la suta, in linie cu previziunile, de la 9,43 la suta in luna august. Grav este insa ca BNR se asteapta ca rata anuala a inflatiei sa creasca la inceputul anului viitor, ceea ce ar putea insemna nu o ieftinire a dobanzii-cheie, asa cum spera debitorii, ci poate chiar o scumpire a acesteia. Cu alte cuvinte, in 2024 ne putem trezi cu rate si mai mari la banci, acolo unde exista contracte cu dobanda variabila.
Pentru moment insa, in cea mai recenta sedinta a sa, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7,00 la suta pe an. Totodata, membrii Consiliului au hotarat si mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la suta pe an si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 6,00 la suta pe an si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
"Prognoza actualizata reconfirma perspectiva continuarii scaderii ratei anuale a inflatiei de-a lungul urmatorilor doi ani, pe o traiectorie mai ridicata insa in 2024 decat cea previzionata anterior, dar usor mai joasa pe parcursul trimestrelor ulterioare. Astfel, rata anuala a inflatiei este asteptata sa se mareasca in debutul anului viitor – sub impactul majorarii si introducerii unor taxe si impozite –, si sa descreasca gradual in urmatoarele trimestre, dar sa-si accelereze scaderea in 2025, coborand in interiorul intervalului tintei la finele orizontului prognozei.
Descresterea va fi antrenata pe mai departe de factorii pe partea ofertei, in principal de efecte de baza dezinflationiste si de corectii descendente ale cotatiilor unor marfuri, carora li se alatura influentele anticipate sa vina din restrangerea relativ abrupta a excedentului de cerere agregata incepand cu trimestrul III 2023 si din intrarea gap-ului PIB in teritoriul negativ spre finele anului viitor – cu cateva trimestre mai devreme decat se previzionase anterior", transmite BNR.
Foto: manager.ro