Isarescu: Pedepsele pentru falsificatorii de bani sunt mai blande. Nu mai sunt condamnati la moarte sau la munca silnica in ocna, ca pe vremuri
mugur isarescupedepsefalsificatorimoarteguvernatorbnr
"Falsurile de bancnote romanesti au devenit foarte rare si realmente grosolane, usor de identificat pentru oricine. Astfel, am inregistrat in 2010 3,6 falsuri la un milion de bancnote in circulatie, iar in 2011 3,9 falsuri la un milion de bancnote in circulatie, ponderi sensibil mai mici decat, de exemplu, in cazul Zonei Euro, unde incidenta a fost in 2010 de 63 de falsuri la un milion de bancnote. Realizam ca este o lupta fara sfarsit, ca trebuie sa ridicam standardele permanent si ca vigilenta noastra trebuie sa ramana ridicata", a precizat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la o conferinta pe subiectul criminalitatii financiare.
Potrivit guvernatorului BNR, citat de
HotNews.ro, banca nationala a pus bazele unei structuri cu nume "complicat": Serviciul de monitorizare a aplicarii sanctiunilor internationale, prevenire a spalarii banilor si a finantarii terorismului. "Am introdus reglementari, am impus bancilor o conduita preventiva in identificarea infractiunilor financiar-bancare, le-am cerut sa instituie reguli interne si sa implementeze sisteme informatice care sa detecteze automat in timp real tranzactiile suspecte. Ca rezultat, volumul tranzactiilor suspecte s-a redus dramatic in ultimii ani, iar Romania este o tara de incredere in acest domeniu", a mai spus Isarescu.
Falsificatorii au scapat de pedeapsa capitala, aplicata in urma cu doua secole
Pedepsele sunt mai blande, a arata guvernatorul. S-a renuntat la pedepsele extreme pe care falsificatorii le primeau nu mai departe de acum doua sute de ani - fie ca era pedeapsa capitala, fie ca era munca silnica in ocna. Totusi, faptele raman extrem de grave si angreneaza toate institutiile in efortul de prevenire si combatere a falsurilor.
Potrivit sursei citate, in 2010, numarul contrafacerilor de moneda nationala expertizate la BNR a insumat 2.574 bancnote false, in scadere cu 18% fata de 2009. Din acestea, 1.902 au fost identificate in sistemul bancar, din care 42 la BNR, cu ocazia procesarii numerarului depus de institutiile de credit, cu 43% mai putine decat in urma cu trei ani. De asemenea, politia a capturat alte 672 bancnote false, in cursul unor operatiuni specifice.
Bancnota cea mai falsificata a fost cea de un milion de lei (1.694 bucati). Pe locul secund, s-a situat cea de 50 de lei, iar pe trei cea de 200 de lei.