Isarescu: IRCC nu este corelat cu perspectiva de inflatie
irccratecrediterobormugur isarescudobanzibnrinflatie
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca indicele de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC) nu este corelat cu perspectiva de inflatie, insa ROBOR-ul era mai apropiat de aceasta perspectiva.
Intrebat despre felul in care noul indice IRCC poate influenta inflatia, Isarescu a spus: "Cei de la politica monetara de la noi, ca sa dau vina pe ei, ca aici e o discutie lunga, spun 'domnule, priveste prea mult in spate, nu inainte' si nu este corelat cu perspectiva de inflatie, care deocamdata se uita. Ea, perspectiva, se uita. Se plimba in jurul a 4% si indicele este in spate. Deci, ROBOR-ul era mai apropiat de perspectiva. Deci, exista un risc. Cam atat... Poate sa stimuleze creditarea mai mult decat trebuie. S-ar putea. Am trecut-o la riscuri".
Isarescu a punctat si faptul ca relatia Bancii Nationale cu Ministerul Finantelor Publice si Guvernul Romaniei este mult mai buna in prezent, fata de cum era la inceputul anului. Isarescu a mentionat si faptul ca adoptarea haotica, fara studii de impact, a OUG 114 a luat si BNR prin surprindere, dar acum lucrurile stau diferit, fiindca institutiile discuta "cu hartiile pe masa". Totusi, guvernatorul nu a vrut sa ofere detalii despre stadiul in care se afla discutiile pe OUG 114 in acest moment si daca Guvernul are de gand sa modifice Ordonanta.
Isarescu a precizat ca interventia BNR pe Ordonanta 114 a fost una de "avarie" si a subliniat ca "niciodata nu am spus ca ce a iesit este ce am fi dorit".
"As vrea sa transmiteti acest adevar in societate, in opinia publica: colaborarea intre Ministerul de Finante si Banca Nationala este permanenta. De altfel, au fost rupturile acelea de inceput. Ne-am pomenit si noi cu Ordonanta 114, ca si dumneavoastra, in prag de Craciun, fara studiu de impact. Acum discutam cu hartiile pe masa, nu cu idei, ce ar fi sa facem... Ne asezam la masa, dam drumul la aer conditionat, ca e cald", a declarat Mugur Isarescu.
Ratele la credite continua sa creasca
Ratele creditelor in lei continua sa creasca, chiar daca indicele in functie de care se calculeaza costul creditelor nu mai este vechiul ROBOR, ci IRCC.
IRCC, noua referinta pentru imprumuturile in lei, a crescut la 2,63 la suta si se va aplica pentru perioada iulie-septembrie. Asta dupa ce in trimestrul anterior, valoarea a fost de 2,36 la suta.
Desi a fost lansat ca o solutie de "salvare" a ratelor la credite de o crestere necontrolata, IRCC-ul pare a avea acelasi destin, cel putin acest lucru sustin analistii financiari, care se asteapta ca IRCC sa depaseasca valoarea ROBOR pana la finele anului.
"S-au anuntat niste asteptari, iluzii de scadere a ratelor la jumatate. Noi, economistii, am iesit cu diverse analize in care am explicat ca este imposibil tehnic, nu ai cum sa ai o rata la jumatate in conditiile in care este formata din principal si dobanda si ca sa scada la jumatate pentru creditele noi contractate ar insemna sa ai dobanda 0, ceea ce e imposibil", a spus Iancu Guda, analist economic.
"Potrivit calculelor
finzoom.ro, rata la un credit Prima Casa de 250.000 de lei acordat pe 30 de ani creste de la 1.246 de lei, pe baza vechiului indice IRCC, la 1.286 de lei, in baza noului indice si cu inceperee din data de 1 iulie 2019. La restul tipurilor de imprumuturi, rata creste probabil sensibil mai mult.
Potrivit calculelor finzoom.ro, rata la un credit Prima Casa de 250.000 de lei acordat pe 30 de ani creste de la 1.246 de lei, pe baza vechiului indice IRCC, la 1.286 de lei, in baza noului indice si cu inceperee din data de 1 iulie 2019. La restul tipurilor de imprumuturi, rata creste probabil sensibil mai mult.
Citeste si:
Negoita si Serban Nicolae, reactii dure dupa ce au fost dati la o parte in PSD. Negoita ar vrea in Opozitie. Nicolae vorbeste despre slugi de executie