Isarescu: Acordul cu FMI ar putea fi incheiat fara o noua intelegere
bnrmugur isarescuacordexpertiguvern
Guvernatorul Bancii Nationale a declarat ca incheierea "pozitiva" a actualului acord cu Fondul Monetar International (FMI) in prima jumatate a acestui an va reprezenta un spatiu suficient de conlucrare pentru intregul an 2013, lasand sa se inteleaga ca Romania ar putea sa nu mai perfecteze o noua intelegere cu institutia internationala.
"Deocamdata trebuie sa-l terminam pe acesta. Si terminarea lui, discutarea acestui acord in luna ianuarie a acestui an si cu perspectiva de incheiere, probabil pozitiva, a acestui acord candva in prima jumatate, cred ca ofera un cadru suficient de bun de conlucrare pentru intreg anul 2013", a explicat guvernatorul BNR pentru
Agerpres.
Seful bancii centrale s-a eschivat sa comenteze pe marginea unui nou acord, argumentand ca nu se poate exprima intrucat nu este uzual sa se discute inainte de terminarea negocierilor. "Asa ca, va rugam cu delicatete sa aveti ceva rabdare inca cateva saptamani", a conchis Isarescu.
O misiune a Fondului Monetar International condusa de Erik de Vrijer se va afla la Bucuresti in perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a 7-a si a 8-a evaluare a acordului stand-by, principalele teme de discutie fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale si politica monetara. Misiunea FMI va fi insotita de echipe de la Comisia Europeana si Banca Mondiala. Romania are in derulare un acord preventiv cu FMI si UE in valoare de 5 miliarde euro, fonduri care nu vor fi accesate decat in caz de necesitate.
FMI a intrerupt misiunile de evaluare dupa luna septembrie a anului trecut, motivand ca doreste sa discute bugetul pentru 2013 doar cu executivul rezultat dupa alegerile parlamentare din luna decembrie. Cu toate acestea, in noiembrie a fost prezenta in Romania o misiune tehnica, in timpul careia expertii FMI au analizat performantele economice si bugetare, fara a face insa niciun fel de declaratii publice si fara un raport catre consiliul director al Fondului.
Actualul acord cu FMI a fost parafat in primavara anului 2011, odata cu inchiderea intelegerii incepute in 2009, si urmeaza sa se finalizeze in lunile martie-aprilie ale acestui an.Premierul Victor Ponta a declarat, la votul de investitura a Guvernului, in plenul Parlamentului, ca Guvernul este hotarat sa incheie un nou acord preventiv cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala deoarece Uniunea Europeana este in plina recesiune economica, precizand ca: "nu toate propunerile formulate de aceste institutii sunt mereu perfecte, dar ca un astfel de acord este important ".
Fostul ministru de finante Florin Georgescu declara, insa, in luna noiembrie, ca Guvernul intentioneaza sa negocieze chiar din luna ianuarie 2013 termenii unui nou acord cu FMI, unde sa fie preluate unele dintre conditionalitatile nerealizate curprinse in actuala intelegere, care ar urma sa fie inchisa inainte de termen.