Isarescu a spus clar: data cand vor incepe sa se ieftineasca ratele la banci, cat mai avem de asteptat, de fapt
dobanzi marirate la bancirate la banca
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, tocmai a vorbit despre situatia ratelor bancare suportate de firme si populatie, in contextul in care dobanzile au crescut enorm comparativ cu anul trecut.
Potrivit sefului institutiei care dirijeaza politica monetara in Romania, cat timp avem inflatie puternica, dobanzile se vor mentine piperate.
Inflatia este motivul pentru care BNR scumpeste dobanda cheie, iar aceasta actiune e preluata si de bancile comerciale, ajungand ca scumpirile sa fie resimtite in buzunarul debitorilor.
Din moment ce scumpirile inca persista, dobanzile nu au cum sa scada - a transmis, cat se poate de clar, guvernatorul BNR, care admite faptul ca exista o nemultumire legata de crestera costului ratelor bancare.
"In scenariul de baza, tendinta descendenta va fi intrerupta temporar in trimestrul III 2023, odata cu iesirea din vigoare a masurilor de plafonare a preturilor la bunurile energetice, cu impact la nivelul ratei anuale a inflatiei IPC timp de 4 trimestre. Ulterior, la finele trimestrului III 2024, convergenta catre tinta de inflatie este prevazuta a fi una rapida, avand ca resort principal efecte de baza extrem de favorabile. Extinderea schemei de plafonare dupa 31 august 2023 sugereaza, la prima vedere, un nivel al indicatorului la finele anului 2023 cu circa 4,1 puncte procentuale sub nivelul indicat de scenariul de baza si, in plus, o traiectorie neintrerupt descendenta", mai transmite BNR.
Cand vor incepe romanii sa plateasca rate la mici
Se pare ca dobanzile vor scadea, deci se vor ieftini si ratele, cam in momentul in care inflatia va ajunge la 8%, ne spune Mugur Isarescu. Problema este ca prognozele inflationista inca arata o
inflatie de peste 10% chiar si in 2023. De-abia la finele anului viitor sau chiar in prima parte a anului 2024 inflatia e asteptata sa scada sub 10%, deci, daca prognozele inflationiste se adeveresc, cel putin un an de zile vom mai fi nevoiti sa suportam actualele costuri ale dobanzilor.
"Nemultumirile se pastreaza pentru ca s-a creat iluzia, si acesta este motivul interventiei mele, ca dobanzile vor veni in jos. Nu au cum sa vina in jos pana cand inflatia nu vine in jos. Dobanzile fata de rata inflatiei sunt scazute.
Deci ele vor ramane la nivelurile actuale, cel putin pana cand inflatia se va apropia de 8%", a spus guvernatorul BNR, luni.
"Ca se mai plimba in jur de 8 in plus, in minus, intr-adevar, poate ca si controlul Consiliului Concurentei i-o fi influentat, nu am de unde sa stiu, poate si declaratia mea, sa zicem.
Ce puteau sa zica? Bai, iar l-ati suparat pe Guvernator. Nu m-au suparat deloc. Le-am atras atentia ca sunt in fata unui tavalug mediatic si ca nu pot sa trateze, cum mi-a spus mie un bancher odata, cand i-am spus "Mai, fiti si voi mai atenti!", poate ca si asta stie si a facut o intelegere, "Fiti si voi mai atenti!". "Domnul guvernator, va uitati prea des la televizor". Zic "Mai, eu trebuie sa ma uit la televizor pentru ca opinia publica si perceptia publica face parte din mediul in care lucram.
Nu luam decizii asa aiurea". Dar eu cred ca cel mai mult influenteaza nivelul Robor-ului pe termen scurt, over - night, o saptamana si la 3 luni nivelul de lichiditate. Acum sunt sigur ca nivelul de lichiditate...lichiditatea s-a imbunatatit", a completat acesta.
Foto: manager.ro