IRCC ramane sus toata primavara: romanii cu rate la banci trebuie sa tina cureaua stransa pana in iulie
ircc 2024rate la bancidobanzi bancare
IRCC, indicele in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele in lei ale firmelor si populatiei, cel ce inlocuieste ROBOR pentru creditele nou contractate, adica dupa luna mai a anului 2019, ramane la un nivel ridicat toata primavara.
In perioada 1 aprilie - 30 iunie, IRCC va fi de 5.90%, un nivel foarte piperat, care tine sus costul ratelor bancare lunare, acolo unde exista credite de rambursat cu dobanda variabila.
Odata ce vara isi va intra in drepturi, adica la 1 iulie, romanii vor resimti si ei o usurate modesta in privinta dobanzilor, deoarece IRCC va scadea timid pana la 5.86%.
"Acum, la un credit de 250.000 de lei pe 30 de ani cu dobanda 9.47% (IRCC+3.50%), rata este de 2.097 lei.
De la 1 aprilie, rata la acelasi credit va fi de 2.084 lei (a scazut cu aproximativ 13 lei).
Pe baza datelor disponibile, valoarea pe care indicele IRCC o va avea de la 1 iulie este 5.86%, ceea ce inseamna o rata de aproximativ 2.077 lei (cu 7 de lei mai mica decat in prezent)", arata calculele specialistilor Finzoom.ro.
Inca nu e un moment oportun sa ne imprumutam la banci, dar finele lui 2024 ar putea fi
Romanii care intentioneaza sa ia credite in 2024 ar putea sa astepte sa vada ce se va intampla in ultimele luni din an, deoarece atunci ar putea fi sanse sa scada
dobanzile si totodata sa se relaxeze conditiile de finantare impuse de banci.
De ce ar putea sa scada dobanzile la final de 2024? Totul s-ar datora obiectivului Ministerului de Finante de a ajunge la o inflatie de 4,4% la sfarsit de an.
O inflatie redusa de la peste 7% la 4,4% inseamna ca BNR va scadea dobanda-cheie, pe care a crescut-o acum la 7% pe an. Odata ce BNR micsoreaza dobanda de referinta si relaxeaza politicile monetare, bancile comerciale vor diminua si ele dobanzile, vor avea o toleranta mai mare la risc si vor impune conditii mai usoare celor ce vor dori sa obtina noi finantari.
Desigur, exista riscul ca inflatia sa nu scada, mai ales ca BNR vorbeste despre numerosi factori ce pot influenta o evolutie nefericita a preturilor, insa in cazul in care se intampla scenariul pozitiv, cei ce au putina rabdare acum si aleg sa astepte, ar putea trage cartea castigatoare la final de an, cu imprumuturi bancare mult mai avantajoase fata de cele din prezent.
Foto: manager.ro