Investitorii in titlurile de stat Tezaur isi pot recupera banii inainte de scadenta obligatiunilor
recuperare obligatiunititluri de stat centenarrascumparare obligatiuniobligatiuni tezaur
MFP a modificat Ordinul nr.3139/2017 privind aprobarea emiterii de titluri de stat destinate populatiei prin intermediul unitatilor operative ale Trezoreriei Statului in cadrul Programului Tezaur, astfel incat persoanele fizice care detin titluri de stat sa-si poata primi banii inapoi sau sa poata transfera dreptul de proprietate al obligatiunilor altui investitor, tot persoana fizica, inainte de scadenta.
Modificarea este valabila pentru toate emisiunile de titluri de stat destinate populatiei din cadrul programului Tezaur, pentru subscrierile realizate prin intermediul Trezoreriei Statului.
Citeste si:
Munca obligatorie in folosul comunitatii pentru neplata amenzilor
Rascumpararea anticipata poate fi efectuata doar pentru suma integrala a unui formular de subscriere si numai la unitatea trezoreriei la care a fost realizata.
Aceasta va fi facuta la valoarea nominala, din care se vor deduce toate dobanzile achitate pana la acel moment pentru titlurile de stat rascumparate.
Plata titlurilor de stat pentru care s-a solicitat rascumpararea anticipata va fi facuta pana la data de 20 a lunii urmatoare depunerii cererii de rascumparare anticipata, in contul de subscriere al investitorului.
Transferul dreptului de proprietate a titlurilor de stat se realizeaza prin depunerea unei cereri la sediul unitatii operative a trezoreriei statului prin care au fost realizate subscrierile.
Transferul se realizeaza pentru intreaga valoare inscrisa pe un formular de subscriere, iar cererea va fi insotita de formularul de subscriere si va fi asumata atat de persoana care vinde, cat si de cea care cumpara titlurile de stat.
Cererile de rascumparare anticipata si transfer al dreptului de proprietate pot fi depuse doar ulterior incheierii perioadei de subscriere si cu cel putin 60 de zile lucratoare inainte de data de plata a dobanzii sau valorii nominale aferente unei emisiuni.
De asemenea, investitorul poate anula subscrierile deja efectuate prin depunerea unei cereri de anulare, pana in ultima zi a perioadei de subscriere, la care se anexeaza formularul de subscriere in original.
Dupa incheierea perioadei de subscriere, acestea devin irevocabile si nu mai pot fi anulate. Investitorul poate apela, insa, la rascumpararea anticipata sau la vanzarea lor.
Intre 4-22 februarie 2019, romanii pot cumpara titlurile de stat Tezaur cu valoare nominala de 1 leu, scadente la 2, 3 si 5 ani si dobanzi anuale de 4%, 4,5%, respectiv 5%. Veniturile aferente sunt neimpozabile.
Citeste si:
Secretul succesului economic al celei mai dezvoltate tari din Europa
Titlurile pot fi cumparate de persoanele fizice rezidente, care au implinit 18 ani la data subscrierii sau la data dobandirii titlurilor de stat prin transferul dreptului de proprietate. Dobanda este anuala si platita la termenele din prospectul de emisiune.