Numarul celor care investesc pe bursa a crescut semnificativ in ultimii ani si in Romania, insa nu sunt deloc putini cei care nu au curaj sa faca acest pas. Este de inteles insa, investitiile pe bursa nu sunt un simplu joc, mai ales ca vorbim despre bani economisiti cu greu. Daca nu ai experienta in aceasta zona, ideea de a investi pe bursa s-ar putea sa ti se para destul de nepotrivita pentru tine. Totusi, nu ar trebui sa iti faci griji, pentru inceput nu este nevoie decat sa stii cateva notiuni de baza. Apoi poti experimenta intr-un cont demo, in care nici nu trebuie sa investesti bani reali.
Sa investesti pe bursa este cat se poate de usor in ziua de astazi, insa inainte de a porni la drum ar fi bine sa te familiarizezi cu ceea ce inseamna bursa. Totodata, ar trebui sa stii ce inseamna anumiti termeni specifici de care te vei lovi zi de zi atunci cand vei incepe sa investesti pe bursa. Dupa ce vei avea aceste cunostinte de baza, iti vei putea alege o strategie de investitii, de preferat pe termen mediu sau lung.
Uite sase concepte despre bursa pe care ar trebui sa le cunosti inainte de a iti face un cont de tranzactionare pe o platforma de investitii la bursa!
Incepem cu inceputul si aducem in discutie randamentul, adica acel castig pe care tu ca actionar il vei avea de pe urma actiunilor detinute. Spre exemplu, daca ai cumparat o actiune la pretul de 300 de lei, iar aceasta a crescut cu 10% intr-un an, inseamna ca randamentul anual este de 10%, adica de 30 de lei.
Mai departe, pretul unei actiuni reprezinta valoarea actiunii la bursa de valori. Pretul este exprimat intotdeauna in moneda specifica bursei din tara de origine. Spre exemplu, actiunile romanesti vor avea pretul in lei, iar cele americane in dolari.
Diversificarea riscului este un concept de care vei avea mare nevoie in aceasta aventura pe piata de bursa. Potrivit Financer, este foarte important sa raspandesti investitia in mai multe variante de plasament, cu niveluri de risc diferite. Astfel, iti vei reduce riscul de a pierde dintr-o data intreaga suma investita.
Valoarea contabila a unei actiuni este indicatorul care arata daca pretul actiunii reflecta realitatea economica a companiei. Acest indice este calculat ca fiind raportul dintre capitalul propriu si numarul de actiuni emise.
Mai departe, capitalizarea de piata reprezinta suma numarului de actiuni inmultita cu pretul unei actiuni. Spre exemplu, se poate spune ca o anumita companie are o capitalizare de piata pe Bursa din Romania de 70 de milioane de lei, aceasta avand in piata 70.000 de actiuni, cu un pret per actiune de 100 de lei.
In cele din urma, dividendul este plata pe care un actionar o va primi pentru fiecare actiune pe care o detine. Valoarea dividendelor se stabileste in fiecare an in cadrul AGA. Important de mentionat, nu toate companiile emit dividende.
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si