Institutia din Romania care te ajuta sa scapi de datoriile si dobanzile mari ale bancilor: totul e gratuit!
csalbnegociere cu bancaconciliatoridatorii la banca
De la inceputul anului 2024, peste 2.100 de romani s-au adresat Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) pentru a negocia cu bancile si IFN-urile. De-a lungul anilor, CSALB a devenit un sprijin important pentru consumatorii coplesiti de datorii, mai ales in contextul cresterii indicilor ROBOR si IRCC.
CSALB este o entitate apolitica, non-profit, creata in 2015 pentru a oferi o alternativa rapida si eficienta de rezolvare a disputelor dintre consumatori si institutiile financiare. Institutia functioneaza independent si colaboreaza cu conciliatori experti in domeniul financiar-bancar. Solutiile propuse de acestia sunt voluntare si separate de cele din instantele de judecata, oferind astfel o metoda mai flexibila si adaptata nevoilor consumatorilor.
Procedurile de conciliere din cadrul CSALB sunt concilierea, o solutie propusa de conciliator, acceptata voluntar de ambele parti, respectiv arbitrajul, o solutie impusa, dar echitabila si rapida.
Un caz demn de mentionat este, spre exemplu, cel al lui Marius D., din Valcea: "Banca mi-a pus poprire pe salariu si sechestru pe autovehicul. Solicit bancii acceptarea unui angajament de plata". In urma interventiei CSALB, banca a fost de acord sa stearga in integralitate creanta in valoare de 11.000 de lei a consumatorului, incetand totodata toate formere de executare silita.
De asemenea, Teodora V. din Teleorman s-a confruntat cu niste probleme in cazul carora a solicitat interventia specialistilor din cadrul CSALB. "Titularul creditului a decedat. In calitate de codebitor solicit bancii ajutor in vederea incetarii executarii silite", spunea ea. In urma negocierilor, banca a acceptat stergerea integrala a datoriilor restante, in cuantum de 27.500 de lei.
Cum poti beneficia de serviciile CSALB?
De la infiintarea CSALB, romanii au obtinut beneficii de 12,8 milioane de euro prin
negocierile facilitate de conciliatorii institutiei. In 2023, un consumator a castigat in medie beneficii de 5.000 de euro, iar in prima jumatate a anului 2024, valoarea beneficiilor totale a ajuns la 1,5 milioane de euro.
Conform reprezentantului BNR, Alexandru Paunescu, succesul CSALB se datoreaza increderii sporite a bancilor in procesul de conciliere. Chiar si in cazuri extreme, cum ar fi executarile silite sau intarzierile de peste 90 de zile la plata ratelor, partile implicate au reusit sa ajunga la solutii amiabile.