ING: Finantele publice ale Romaniei sunt in cea mai proasta situatie de dupa marea criza
criza economicacrizafinante publicedatoria romanieipensii specialesalariul minim brut
Analistii ING Bank avertizeaza ca politicile fiscale si pozitia bugetara din Romania se afla in cea mai proasta situatie de dupa criza, cresterea economica decelereaza, in timp ce Executivul pune in aplicare masurile electorale promise, pentru a maximiza impactul la alegeri, cu pretul distrugerii economiei nationale.
Analistii ING sunt de parere ca, in conditiile actuale, Romania nu este departe de o noua criza economica. Trei ani consecutiv salariile au crescut cu rate de doua cifre, iar politicile statului care alimenteaza asteptarile ridicate privind salarizarea. De asemenea, migratia si situatia tensionata din piata muncii reprezinta ingrediente pentru un ritm similar si in 2019, mai scriu analistii bancii olandeze.
"Pe de alta parte, exista dovezi putine de reforme pe partea de oferta care sa duca la o crestere semnificativa a productivitatii. Astfel, adancirea deficitului comercial este putin probabil sa se opreasca/reverseze", se arata in raportul ING.
Analistii mai atrag atentia ca produsul intern brut mai mare in termeni nominali va face ca deficitul fiscal sa fie mentinut in limita procedurii de deficit excesiv de 3% din PIB. Pe de alta parte, remarca ei, structura cresterii se bazeaza pe elemente volatile, precum productia agricola, care este mai putin fiscalizata si supusa revizuirilor.
"In termeni de cheltuieli rigide (salarii si beneficii sociale) ca procent de veniturile fiscale sensibile la ciclul economic (taxe si contributii sociale), sustenabilitatea bugetului pare a fi in cea mai proasta forma de la ultima mare recesiune. Astfel, un cocteil riscant poate duce la o perioada lunga de mahmureala sau la ajustari dure daca apar turbulente", se arata in raport.
Pe langa avertismentul dur lansat de ING, si economistul sef al Raiffeisen Bank si presedintele Consiliului Fiscal, spune ca Romania este in pericol sa treaca printr-o noua criza financiara. Presedintele Consiliului Fiscal atrage atentia asupra faptului ca banii nu sunt cheltuiti responsabil de catre Guvernul Romaniei, avand in vedere ca sunt acordate tot mai multe pensii speciale, iar salariile au ajuns la un nivel record, de 10,8% din PIB.
Astfel, datoria externa totala a Romaniei a crescut in primele opt luni ale acestui an, fata de finalul anului trecut, cu 648 milioane euro, la 98,009 miliarde euro, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Masurile populiste prin care sunt majoate pensiile si salariile bugetarilor, nu sunt sustinute de o economie reala si eficienta, Guvernul taind bani de la investitii, pentru a-si permite aceste majorari.
"Suntem cu investitiile publice la nivelul dinainte de aderarea la UE. Veniturile fiscale sunt la minime istorice. Daca Romania ar colecta TVA ca Bulgaria, am avea 3,8 miliarde de euro in plus pe an – o autostrada mare in fiecare an. Noi colectam 65%, bulgarii 85% din TVA”, afirma Ionut Dumitru.