Inflatia poate bate cresterea salariului mediu pe economie
scadere salariu mediusalarii inflatiecrestere inflatiescumpiri romania
In ultimii ani, salariile au tot crescut, fapt pentru care, in aceasta vara, premierul Florin Citu spunea ca Romania nu mai este tara celor cu retributii mici, din moment ce 1% dintre angajati au ajuns sa castige echivalentul de peste 3.000 de euro net pe luna.
Numai ca, din august si pana acum,
inflatia, cel mai mare dusman al puterii de cumparare, a tot crescut, ajungand, luna trecuta, la 6,3%.
In acest context, degeaba se tot lupta sindicatele sa fie majorate salariile, iar asociatiile de pensionari solicita majorarea pensiilor.
Toate aceste cresteri nu vor face decat sa alimenteze inflatia, intrucat o cantitate tot mai mare de bani vaneaza aceeasi sau o cantitate tot mai mica de bunuri.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, in august 2021, salariul mediu net din Romania a ajuns la 3.487 lei, mai mare cu 6,5%, in comparatie cu august 2020, dar in scadere cu 58 de lei (1,6%), in raport cu luna iulie a acestui an.
Insa, majorarea anualizata a fost anulata de inflatia de 6,3%, potrivit
alephnews.ro.
Daca estimarile specialistilor privind nivelul la care va ajunge rata inflatiei la finalul acestui an, respectiv 7%, cele 5 milioane de angajati din tara noastra ar putea avea, in 2022, pentru prima data, cresteri salariale negative, adica unele care nu acopera rata inflatiei.
Potrivit alephnews.ro, criza economica din 2008-2009 a sters un milion de locuri de munca din economie pana in 2011, an in care rata inflatiei a fost mai mare decat nivelul cresterilor salariale.
"Sunt foarte multe discutii in companii in acest moment pentru stabilirea bugetului pentru anul urmator. Cei din multinationale au dat la grup informatia despre inflatia din Romania si despre nivelul cu care va creste anul viitor salariul minim pe economie, pentru ca aceasta crestere cu 10% a salariului minim impacteaza toate benzile salariale.
Insa nu cred, cu toate eforturile de bugetare, ca firmele vor acorda o crestere salariala medie de peste 6,5%, deci inflatia va fi mai mare decat cresterile salariale de la privat", a explicat Alina Popescu, talent information solution leader SEE Europe in cadrul companiei Mercer Marsh Benefits, care realizeaza anual un studiu salarial.
Foto: pexels.com