Indicii BET si BET-TR ai Bursei de Valori Bucuresti au crescut cu 50 de procente in ultimul an, ajungand la maxime istorice
recorduri bvbcresteri bvbperformante bvbmaxime bet si bet-tr
In 2021, Bursa de Valori Bucuresti a doborat record dupa record in acest an pe masura ce investitorii au contribuit la cresterea pietei de capital la noi maxime istorice. Indicele de referinta BET si echivalentul acestuia incluzand dividendele, BET-TR, au atins noi maxime istorice la finalul primului trimestru din 2021.
Pentru prima data in istoria de 23 de ani a indicelui BET, acesta a depasit pragul de 11.000 de puncte.
In ultima sedinta de trazactionare din martie, BET a ajuns la 11.189 puncte, iar indicele BET-TR, care include si dividendele acordate de companiile care alcatuiesc BET, a atins noi niveluri record si a continuat raliul spre 19.000 de puncte, iar, in sedinta de tranzactionare din 31 martie 2021, a atins cel mai inalt nivel de la infiintare: 18.848 puncte.
Doar in primele 3 luni ale acestui, indicii BET si BET-TR au crescut cu peste 14%. In ultimele 12 luni, cresterile au fost de 46,7%, pentru BET, si de 54,4%, pentru BET-TR.
Valoarea totala a tranzactiilor cu toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 30,4%, la finalul primelor trei luni ale acestui an, in comparatie cu aceeasi perioada de timp din 2020.
Pe Piata Reglementata a BVB, au fost realizate tranzactii totale de 4,66 miliarde de lei. Tot in primul trimestru din 2021, lichiditatea medie zilnica cu toate tipurile de instrumente financiare a insumat 74 milioane de lei (15,2 milioane de euro), in crestere cu 28,4%, in raport cu primul trimestru din 2020.
Activitatea investitionala la BVB isi continua parcursul ascendent, in prima parte a anului 2021, dupa rezultatele record obtinute in 2020, cand investitorii au tranzactionat instrumente financiare in valoare de 18,3 miliarde de lei, echivalentul a 3,77 miliarde de euro.
Aceasta a fost cea mai mare valoare anuala inregistrata vreodata pe segmentul principal al bursei romanesti si a depasit cu aproape 25% recordul anterior consemnat in 2007.
Bursa poate deveni a doua sursa de venituri dupa salarii
"Piata de capital ar putea deveni a doua sursa de venituri dupa salarii. Cine investeste lunar o parte din salariu poate ajunge sa aiba echivalentul unui al 13-lea salariu din randamentele si dividendele oferite de companiile listate la bursa, evident in functie de procentul din salariu care este investit si in functie de performanta anuala a pietei.
Pe termen lung, un comportament investitional constant va conduce la atingerea independentei financiare intr-un mod mult mai rapid si realist. A lipsi acum ca investitor din piata de capital este ca si cand ai refuza o majorare salariala, iar, in viitor si pe termen lung, o astfel de absenta este mult mai costisitoare.
Pentru companii, accesul la capital este o consecinta fireasca a prezentei pe bursa, insa beneficiile listarii sunt multiple si pe mai multe paliere: transparenta, guvernanta corporativa, evaluare a businessului dictata de piata, publicitate crescuta in randul investitorilor si in mass-media, un grad crescut de incredere in randul partenerilor de business. A fi o companie listata reprezinta o recunoastere publica a performantei managementului si permite stimularea performantei angajatilor prin acordarea de actiuni prin programul de stock option plan", a declarat Radu Hanga, presedintele Consiliului de administratie al Bursei de Valori Bucuresti.
"Suntem la maxime istorice si constatam ca exista in continuare un interes crescut pentru piata de capital autohtona, atat din partea investitorilor institutionali, cat si din partea celor individuali. Din punct de vedere al multiplilor de tranzactionare, Romania este una dintre cele mai ieftine piete emergente, iar dividendele oferite fac piata noastra si mai atractiva.
Noile recorduri atinse de indicii BET si BET-TR reprezinta o validare data de investitori ca asistam la o revenire puternica in ceea ce priveste performanta de business a companiilor listate, insa sunt si alti parametri importanti prin care activitatea bursiera poate fi interpretata.
Cresterea lichiditatii reprezinta un obiectiv esential de dezvoltare. Inregistram o crestere a valorilor tranzactionate pe toate instrumentele in acest trimestru, insa imbunatatirea conditiilor de lichiditate, mai ales pe segmentul de actiuni, ramane una dintre prioritatile principale ale Bursei de Valori Bucuresti", a afirmat Adrian Tanase, diectorul general al BVB.