Indicele promisiunilor la BVB
bvb piata emergentastatul bvbinvestitii bvbeducatie financiara
Dupa lupte “seculareâ€, relativ proaspat reinviata in 1995 Bursa de Valori Bucuresti, era inclusa, in 2016, de catre furnizorul global de indici FTSE Russell pe asa-numita watch-list, pe romaneste, pe lista de monitorizare.
Dupa trei ani, pe 26 septembrie 2019, minunea s-a produs: piata de capital din Romania, deci BVB, a primit de la FTSE Russell mult ravnitul statut de piata emergenta. Din punct de vedere capitalist, tara noastra nu mai este piata de frontiera, un taram unde navele cu bani ale investitorilor se aventureaza precum Entreprise din "Star Trek".
Pentru ca furnizorii astia de indici fac treaba temeinica, reclasificarea statutului BVB va intra in vigoare in luna septembrie a anului viitor. Potrivit ASF, pe 31 decembrie 2019, se va face reconfigurarea indicativa a structurii pentru noua indici dezvoltati de FTSE, prin preluarea datelor de tranzactionare pentru primii trei emitenti din Romania: Romgaz, Banca Transilvania si BRD.
Pe 30 iunie 2020, se va face preluarea datelor exacte privind coeficientii alocati celor trei emitenti pentru introducerea in familia de indici FTSE. In cele din urma, in septembrie 2020, dupa a treia zi de vineri, va avea aloc intrarea efectiva a emitentilor din Romania in indicii FTSE.
Pentru BVB, anii bursieri care vin au semne bune, lucru remarcat de sefii sai. Lucian Anghel, presedintele Consiliului de administratie al BVB, a facut probabil cea mai inspirata declaratie spunand ca "promovarea Romaniei la statutul de piata emergenta poate fi considerata, din punct de vedere economic pentru piata de capital, echivalentul momentului aderarii Romaniei la Uniunea Europeana".
De altfel, nu a existat vreun boss din finante-banci care sa nu laude saltul facut de BVB, in frunte, cum era si normal, cu oficialii sai si cu investitorii, cu presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, cu sefii bancilor, cu seful AmCham.
Fapt imbucurator, in corul laudatorilor, s-au auzit si vocile oficialilor statului roman, in frunte cu insusi ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, care, acum nici macar un an, in prag de Craciun al anului 2018, prezenta pe inserat OUG 114, cu taxa ei pe lacomie cu tot.
In ziua care a urmat OUG 114, intreg castigul realizat de piata asta de capital - care acum a trecut frontiera - de la inceputul anului 2018, s-a sters ca si cand nu ar fi existat.Unii spun ca tocmai puzderia de tranzactii care a urmat, precum si carpirea unora dintre prevederile OUG 114/20019, cu o alta OUG au adus sau cel putin au contribuit la obtinerea statutului de piata emergenta de catre BVB, intrucat la lichiditate era corigenta.
Sa dea Dumnezeu ca, de acum inainte, legislatia pietei de capital si actele normative care o influenteaza direct sa nu mai fie contra ei, ci pentru ea si, pentru dezvoltarea acestei tari.
Pana atunci, la intalnirea pe care domnul Teodorovici a avut-o in SUA cu investitorii de acolo, la scurt timp dupa promovarea BVB, le-a spus acestora ca "acum este cel mai bun moment pentru investitii americane de anvergura in economia romaneasca".
In cadrul unei reuniuni gazduite de Camera de Comert Romano-Americana pe 27 septembrie, la New York, ministrul Finantelor a subliniat ca ratingul investment grade acordat tarii noastre de toate marile agentii de rating, statutul de piata emergenta anuntat de FTSE Russell pentru BVB si indicatorii macro-economici fac din Romania o destinatie sigura si profitabila pentru afaceri si investitii.
"Nu ne vom opri aici, vom continua sa crestem atractivitatea pietei de capital din Romania, este parte a proiectului nostru de tara si un pas important pe drumul intrarii in zona euro", a declarat Teodorovici.
Cu toate acestea, nici nu si-a uscat bine domnul ministrul gura care a rostit promisiunile si nici cerneala nu a apucat sa sece pe decizia FTSE Russell, ca, potrivit Hotnews, Ministerul Energiei, ar vrea sa uneasca profitul de 1,5 miliarde de lei al companiei Hidroelectrica - abia iesita din mai multe sesiuni de insolventa si perpetuu programata pentru listarea la BVB - cu pierderile de 1,1 miliarde de lei ale Complexului Energetic Oltenia...
In fiecare zi de tranzactionare, la bursa, fiecare actiune - mai ales cele lichide (care se cumpara/vand repede) - are un pret concret, de aici si primul beneficiu al unei listari: cunoasterea permanenta a valorii de piata. In schimb, a face promisiuni nu costa nimic, dar poate ar trebui introducerea unui indice al promisiunilor desarte sau nu.