Inca o banca din Romania rupe gura targului cu profituri uriase
rezultate raiffeisenprofit raiffeisen romaniabanci pandemie
In cel de-al doilea an al pandemiei, bancile din Romania nu se pot plange ca nu le merge bine. Sezonul raportarilor de profit dupa primele trei trimestre din acest an continua. Raiffeisen Bank a incheiat aceasta perioada cu un profit net de 645 milioane de lei, in crestere cu 11% fata de primele 9 luni din 2020.
Banca avea, la 30 septembrie 2021, active totale de 56,8 miliarde de lei, in crestere de 15%, an la an, iar portofoliul de credite nete a ajuns la 31,6 miliarde de lei, cu 13% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 11% fata de finalul anului 2020.
Veniturile si cheltuielile operationale s-au pastrat aproximativ la acelasi nivel ca in 2020, dar activitatea tranzactionala s-a intensificat in 2021, veniturile din comisioane revenind la nivelurile inregistrate inainte de pandemie.
Veniturile din dobanzi au fost afectate de deprecierea marjelor de dobanda, in contextul scaderii ratelor de piata si de practicarea unor preturi competitive pentru a sustine clientii si economia. Astfel, cresterea veniturilor bancii a fost de doar 1%, an la an.
In cele trei trimestre ale acestui an, Raiffeisen a atras sume considerabile in conturile curente si in depozitele clientilor. Depozitele clientilor au ajuns la 46,5 miliarde de lei, in trimestrul al treilea, mai mari cu 14% fata de 30 septembrie 2020.
In acelasi timp, soldul creditelor nete acordate IMM a avansat cu 17%, in raport cu comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, sustinuta de programul IMM Invest si de programele Fondului European de Investitii.
Ca partener al clientilor IMM si ca institutie bancara participanta la schema de ajutor de stat, prevazuta in OUG nr. 130/2020, in primele noua luni ale anului 2021, 2.900 de beneficiari au incasat in conturile deschise la Raiffeisen Bank aproape 100 milioane de euro, in vederea sustinerii activitatii lor, intr-o perioada complicata pentru ei.
De asemenea, banca se pregateste pentru implementarea unor noi instrumente financiare ce vor fi lansate de catre Institutiile Financiare Internationale prin Planul National de Redresare si Rezilienta, cu scopul de a imbunatati accesul la finantare al IMM-urilor si a le acorda sprijin in procesul de tranzitie catre modele de afaceri sustenabile.
In cele 9 luni ale anului 2021, banca a acordat un volum de credite de consum pentru populatie cu aproximatix 55% mai mare decat in perioada similara a anului 2020, punand accent pe automatizarea si imbunatatirea proceselor de creditare.
Accent pe credite imobiliare verzi
In ce priveste creditele imobiliare, atat prin produsul propriu de finantare al bancii, cat si prin participarea la programul Noua Casa, banca a acordat cu aproximativ 50% mai multe credite, ca volum, decat in aceeasi perioada a anului trecut, incurajand mai ales achizitia de imobile verzi.
Aproximativ 40% din totalul locuintelor finantate de banca au clasa energetica A.
"Am avut o evolutie foarte buna in primele trei trimestre din 2021 si ma bucur sa vad cresterea activitatii de creditare, pe de-o parte si pe de alta parte, un comportament foarte bun de plata al clientilor nostri, semn ca am depasit cu bine primele valuri ale pandemiei.
Costul riscului a scazut considerabil in 2021 fata de 2020, cand am avut o abordare mai degraba conservatoare pentru a tine pasul cu deteriorarea mediului economic.
In primele 9 luni ale anului 2021, portofoliul nostru de credite nete a crescut cu 13% (an la an) - 12% la persoane fizice, 17% la IMM si 14% la corporatii mari si medii, in conditiile in care am adaptat oferta noastra si am continuat sa ne sustinem clientii si economia cat am putut de mult", a declarat Steven van Groningen, presedinte & CEO Raiffeisen Bank.