Inca doua banci incep sa acorde credite in programul Noua Casa
credite noua casabanci noua casaimprumuturi noua casabrd noua casaotp noua casa
Dupa BCR si CEC Bank, alte doua institutii de credit, BRD si OPT Bank, au anuntat ca incep sa dea imprumuturi in cadrul programului Noua Casa, program pentru care Ministerul de Finante a alocat un plafon de garantare de 1,5 miliarde de lei.
In 2009, BRD a acordat primul credit in cadrul programului Prima Casa, iar, acum a ajuns sa aiba in portofoliu, in cadrul programelor cu garantii guvernamentale, peste 56.000 de credite, in valoare de peste 10 miliarde de lei.
In 2021, BRD are la dispozitie, din partea Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, un plafon de garantare care permite, intr-o prima faza, acordarea de credite in valoare totala de aproximativ 330 de milioane de lei.
Banca acorda credite cu o dobanda de IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor) + 2%, valoarea maxima a unui imprumut fiind de 66.500 de euro (echivalent in lei) pentru finantarea unui imobil nou sau vechi, cu o valoare maxima de 70.000 de euro, caz in care avansul este de 5%, respectiv de 119.000 de euro (echivalent in lei) pentru finantarea unui imobil nou cu valoare mai mare de 70.000 de euro, caz in care avansul este de minimum 15%.
Perioada maxima de creditare este de 360 de luni, imprumuturile urmand sa finanteze imobile finalizate, noi sau vechi.
De asemenea, OTP Bank Romania a anuntat ca primeste cereri de creditare pentru achizitia de locuinte prin programul Noua Casa.
Banca acorda credite pentru achizitia de locuinte prin programul Noua Casa, cu aceeasi rata a dobanzii ca anul trecut, respectiv marja fixa de 2% la care se adauga IRCC. Acest tip de credit nu are comision de analiza sau de administrare lunara a dosarului, singurul comision fiind cel de gestiune pentru garantia acordata de stat, datorat catre FNGCIMM.
Comisionul a fost redus la 0,3%, in 2021, si se aplica anual la valoarea garantata de catre stat pentru creditul prin programul Noua Casa.
In privinta avansului necesar cumpararii unei locuinte cu o valoare de pana la 70.000 de euro, este nevoie de 5%, echivalent lei, iar, pentru locuinte cu valori intre 70.001 si 140.000 de euro, echivalent lei, avansul minim este de 15%.
Exemplele de calcul arata ca, pentru un credit in valoare de 221.000 de lei, pentru 30 de ani, clientul va avea o dobanda variabila de 3,67% (marja de dobanda de 2% + IRCC), dobanda anuala efectiva (DAE) de 3,73%, o rata lunara de 1.013 lei (metoda de rambursare prin rate + dobanda egale).
Costul total al creditului va fi de143.852 lei, iar valoarea totala platita de 364.852 lei. La acestea se adauga comisionul anual de gestiune FNGCIMM de 0,30%, calculat din valoarea garantiei.