In timp ce Romania este blocata-n proiect, Croatia este in grafic pentru a trece la euro in 2023
romania euroaderare euroextindere zona eurocroatia zona euro
Anuntata cu surle si trambite de fiecare guvern, aderarea Romaniei la euro se tot amana. Aproape in fiecare an, politicienii stabilesc un nou asa-zis orizont, iar, cand ne apropiem de el si constata ca nu sunt indeplinite criteriile de aderare, modifica, din nou, tinta temporala.
Desi toate satele membre ale Uniunii Europene, cu exceptia Danemarcei, s-au obligat sa adere la
zona euro, nu se grabesc sa faca acest pas.
Cea mai recenta extindere a zonei euro a fost in 2015, cand Lituania a devenit al 19-lea stat membru.
Oricum, in afara de o iluzorie disciplina financiara - neatinsa de multe dintre statele membre importante ale zoneri euro - politicienii nostri nu au reusit sa le explice romanilor de ce e musai sa renunte la moneda nationala pentru a trece la euro.
Dar, in timp ce noi suntem blocati (si) in acest proiect, alte state ne-au luat-o inainte, iar cel mai tanar membru al Uniunii Europene este gata sa intre inaintea noastra in zona euro.
Este vorba desprea Croatia, tara aflata in grafic pentru a adopta euro pana in 2023, cat timp indeplineste criteriile stabilite de Comisia Europeana.
Nimeni nu ar trebui sa se foloseasca de adoptarea euro pentru a majora preturile
Valdis Dombrovskis, vicepresedintele executiv al Comisiei Europene si responsabil pentru afaceri comerciale, a scris pe Twitter ca "euro va fi un mare avantaj pentru Croatia, asa cum este acum pentru Europa, dar nimeni nu ar trebui sa se foloseasca de adoptarea euro pentru a majora preturile; aceste evolutii trebuie monitorizate si gestionate cu atentie".
De asemenea, in cadrul unei conferinte desfasurate la Zagreb, Dombrovskis a avertizat Croatia ca ar trebui sa fie precauta privind efectele pandemiei asupra economiei, in special asupra gradului redus de vaccinare, care ar putea determina autoritatile sa adopte noi restrictii, desi ritmul redresarii economiei croate este bun, relateaza Agerpres.
Daca va indeplini criteriile in 2022, Consiliul UE ar putea decide aderarea Croatiei la euro de la 1 ianuarie 2023.
Boris Vujcic, guvernatorul bancii centrale a Croatiei, declara recent ca, ajutata de ridicarea restrictiilor de catre UE legate de deficitul bugetar, tara sa ar putea indeplini, mai repede toate criteriile pentru aderarea la zona euro, desi preconizeaza in continuare sa adopte moneda la 1 ianuarie 2023.
Pentru a intra in zona euro, statele candidate trebuie sa dovedeasca soliditatea finantelor publice, sa tina sub control inflatiei si sa aiba un curs de schimb stabil, inainte de a renuta la monedele nationale.
In 2020, Banca Centrala Europeana a anuntat ca Bulgaria si Croatia au fost acceptate in ERM-2, mecanismul ratelor de schimb, o perioada obligatorie de doi ani inainte de adoptarea monedei euro.