In numai doua luni, bancile participante la Programul IMM Invest au acordat finantari de peste 10,220 miliarde de lei
succes imm investfinantari imm investbani imm investcredite imm invest
FNGCIMM a anuntat ca, prin IMM Invest, s-au acordat peste 10,220 miliarde de lei in aproximativ doua luni, ceea ce inseamna o crestere a creditului bancar catre companii de 34 de ori peste media lunara a creditelor acordate in ultimul deceniu.
IMM Invest a intrat a patra faza de implementare, cea a acordarii ajutorului de stat, care va asigura zero costuri de finantare pentru aplicantii programului.
Aceasta subventie consta in garantarea imprumuturilor accesate prin program, precum si a platii sumelor cuvenite din cumulul comisionului de risc, a comisionului de administrare si a dobanzilor aferente creditelor/liniilor de credite.
In acest moment, in portalul www.imminvest.ro, sunt inregistrate 65.342 de IMM-uri, cu un volum total subscris de peste 85 miliarde de lei, din care aproximativ 60 de miliarde reprezinta solicitari pentru credite de investitii, iar peste 25 miliarde sunt solicitari pentru credite capital de lucru.
Potrivit FNGCIMM, finantarea acestor IMM-uri va contribui la mentinerea a 802.806 persoane angajate si va impulsiona crearea de alte locuri de munca.
Numarul creditelor aprobate de catre cei 21 finantatori participanti in program este de 11.589, iar volumul finantarii garantate este de 10.220.224.704 de lei.
Pentru IMM-urile care inca nu au accesat programul si vor sa se inscrie, aplicatia programului imminvest.ro ramane deschisa pentru noi inscrieri pana pe 31 decembrie 2020.
Programul prevede parcurgerea de catre IMM a patru etape. Prima etapa presupune analiza eligibilitatii privind incadrarea in categoria IMM realizata de catre FNGCIMM; in faza a doua, banca selectata de catre IMM, solicita documentatia de credit, efectueaza analiza economico-financiara si conform propriilor norme de creditare, stabileste daca proiectul pentru care se solicita finantarea este viabil din punct de vedere economic, caz in care aproba creditul si transmite solicitarea de garantare catre FNGCIMM.
In etapa a treia FNGCIMM analizeaza si garanteaza creditele aprobate de catre institutiile financiar bancare. In etapa a patra, cea de acordare a ajutorului de stat, FNGCIMM calculeaza si efectueaza plata sumelor cuvenite finantatorilor in contul dobanzilor si comisioanelor pana pe 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire.
La doua luni si jumate de la debutul programului, FNGCIMM a facut plati in contul granturilor acordate de 16.060.493,63 de lei.
"Cifrele confirma intr-adevar ca IMM Invest este cel mai de succes program de finantare cu garantii de stat din istoria Romaniei. Drept dovada sunt cifrele: soldul creditelor acordate de tot sistemul bancar sectorului IMM companiilor a crescut in ultimii 12 ani, cu 40 de miliarde de lei, de la 77 miliarde, in 2007, la 117 miliarde, in 2019, media de crestere lunara a fost de 0,3 miliarde de lei.
Prin facilitatile aduse de IMM Invest s-au acordat 10,220 miliarde de lei, in aproximativ doua luni, ceea ce inseamna o crestere de 34 de ori peste media lunara din ultimul deceniu! Creditele prin IMM Invest reprezinta 11% din stocul total de credite in lei pentru companii. Anul trecut rata lunara de crestere a stocului de credite pentru companii era de aproximativ un miliard de lei pe luna.
Planul National de Investitii si Relansare Economica este un plan de investitii fara precedent care are ca obiectiv inlocuirea masurilor de subventionare cu cele de stimulare.
Este exact ceea ce are nevoie economia romaneasca, un plan vizionar de reconstructie si stimulare a competitivitatii economiei, bazat pe investitii care sa duca la bunastare si consum. Mai este nevoie de o masura pentru a completa tabloul: deblocarea accesului la creditul comercial (obtinerea de produse/servicii cu plata la termen), principalul canal de finantare al firmelor din Romania", a declarat Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM.
In perioada imediat urmatoare, FNGCIMM va operationaliza un nou program guvernamental, IMM Leasing de echipamente si utilaje, cu avans zero de finantare.
Valoarea maxima a finantarii este de 5 milioane de lei pe beneficiar si isi propune stimularea accesarii finantarilor de tip leasing, in vederea achizitionarii de active noi sau second-hand pentru desfasurarea activitatii companiilor, in special a celor care au nevoie de transfer de tehnologie in procesele de productie si asigurarea fluxurilor financiare necesare acestora prin operatiuni specifice de sell-and-lease-back.