In martie, forintul si leul au pierdut cel mai mult in raport cu euro
forexapreciere valutedepreciere valuteeuroleuforintsilviu pojar
In luna martie, dintre monedele statelor UE, forintul maghiar si leul romanesc au consemnat, pe pietele financiare, cele mai mari scaderi fata de euro: 2,9%, respectiv, 1,3%.
Potrivit lui Silviu Pojar, sales manager la Noble Securities- sucursala Romania, Europa s-a aflat intr-una dintre cele mai grele situatii din ultimii ani, pe fondul unui cumul de factori.
Ciprul a fost intr-o criza extrema; situatia politica din Italia a ramas nerezolvata, neajungandu-se la formarea unui guvern si conducand la scaderea ratingului de tara de catre Fitch, iar, acum cateva saptamani, guvernele din Bulgaria si Slovenia s-au prabusit.
Pojar arata ca monedele din regiune au urmat tendinta de depreciere asociata scaderii euro in fata dolarului american; moneda unica europeana s-a depreciat in primul trimestru cu cca 2,8% comparativ cu cea americana.
Luna trecuta, zlotul polonez a scazut cu circa 0,68% fata de euro, iar coroana ceha cu 0,32%.
Lira sterlina a inregistrat o corectie, apreciindu-se cu aproximativ 2% comparativ cu euro, iar coroana suedeza a crescut cu circa 0,8%.
Pe ansamblul primului trimestru, coroana suedeza a inregistrat cea mai mare apreciere a unei monede din UE fata de euro: 2,4%.
Coroana suedeza a fost urmata de leu, care, in pofida deprecierii din martie, a incheiat primele trei luni ale anului cu un avans de 0,7% comparativ cu euro.
Coroana suedeza si leul au fost singurele doua monede din UE care pe primul trimestru au marcat o crestere fata de Euro.
Dupa primele trei luni ale anului, in topul scaderilor fata de euro s-au aflat forintul (4,4%), lira sterlina (3,8%) zlotul polonez si coroana ceha, ambele cu 2,5%.
Potrivit lui Pojar, monedele pot suporta variatii majore in viitorul apropiat, asa incat investitorii pe pietele financiare trebuie sa fie foarte vigilenti.