In depozite bancare - acolo isi duc romanii economiile pe care reusesc sa le faca. Prezenta pe piata de capital, redusa
depozite bancareeconomisire
Un studiu recent scoate la iveala ceea ce fac romanii cu banii pe care-i pun deoparte. Potrvit datelor analizei realizate de Raiffeisen Bank si Academia de Studii Economice din Bucuresti, romanii prefera sa se foloseasca de depozitele bancare cand vine vorba de economisire. Din pacate, nu avem o educatie financiara solida, spun expertii, care sa ne ajute sa luam decizii mai intelepte. In acest context, piata de capital ramane o optiune solida, de viitor, insa prea putin solicitata de oamenii obisnuiti, carora le lipseste informarea.
Depozitele la termen: sigure, dar insuficiente
Desi sunt preferate de majoritatea populatiei, depozitele bancare in Romania raman la cel mai scazut nivel din regiune, comparativ cu tari precum Bulgaria sau Polonia.
-
tinerii sub 25 de ani sunt mai deschisi catre economisirea in depozite (6%), in timp ce persoanele peste 65 de ani domina categoria celor care aleg aceasta metoda.
-
20% dintre detinatorii de depozite au studii superioare, iar accesul la servicii financiare in mediul urban influenteaza semnificativ decizia de economisire.
Interesul pentru pensiile private creste
Fondurile de pensii facultative (Pilonul III) ating un nou record, cu active nete de peste 950 de milioane de euro. In plus, numarul participantilor a crescut semnificativ, ajungand la 740.000 de persoane in 2024.
Totusi, participarea tinerilor sub 35 de ani la aceste fonduri este in scadere, in contrast cu o crestere majora a celor de peste 55 de ani. Profesiile stabile si pandemia COVID-19 au fost factori decisivi in cresterea adeziunii.
Investitiile riscante: doar pentru educati si cu venituri mari
Profilul investitorului roman activ pe piata de capital este definit clar: barbat, cu studii superioare si venituri ridicate. Deciziile de a investi in actiuni sau alte active riscante sunt influentate de:
-
nivelul veniturilor – persoanele cu venituri mari isi asuma riscuri mai usor.
-
nivelul cunostintelor financiare – investitiile complexe sunt preferate de cei cu educatie financiara solida.
-
tinerii sunt mai inclinati spre investitii riscante, in timp ce persoanele mai in varsta prefera randamentele previzibile.
Romania si alfabetizarea financiara
Lipsa educatiei financiare ramane un obstacol major in diversificarea optiunilor de economisire si investitie. Intr-o piata emergenta precum cea din Romania, alfabetizarea financiara poate fi cheia spre decizii mai bune si un viitor economic stabil.
"Concluziile acestui studiu subliniaza nevoia urgenta de a accelera educatia financiara si planificarea pe termen lung", afirma Zdenek Romanek, Presedinte & CEO Raiffeisen Bank Romania.
Sursa foto: freepik.com