In ciuda dobanzilor uriase la banci, romanii continua sa se imprumute. Se iau credite in veselie
crediteimprumuturibancidobanzi credite
Anul trecut am asistat la o crestere constanta a dobanzilor bancare, ca urmare a deciziilor Bancii Nationale de a majora dobanda de referinta si de a impune politici monetare mai dure, cu scopul de a controla inflatia.
Desi creditele au devenit mai greu de suportat si mai dificil de accesat pentru firme si populatie, bancile au oferit finantari "in veselie" tot anul.
Cele mai recente cifre de la Asociatia Romana a Bancilor (ARB) arata ca in 2023 firmele romanesti si cetatenii au contractat de la banci credite noi care se cifreaza la 140 miliarde lei, in crestere cu 10,41% fata de 2022.
Populatia si firmele continua sa se imprumute de la banci, sfidand dobanzile
"Volumul creditelor noi accesate de populatie si companii, anul trecut, reprezinta echivalentul a 36% din soldul creditului neguvernamental aferent lunii decembrie 2023. Soldul creditului neguvernamental, care totaliza 387 miliarde lei la finele anului trecut, este calculat ca diferenta dintre totalul creditelor noi acordate populatiei si companiilor si rambursarile partiale si totale, precum si vanzarile de credite.
Viteza de reinnoire a creditelor este accelerata de impulsionarea finantarii companiilor, in volum de 77,3 miliarde lei, o pondere importanta dintre acestea accesand imprumuturi cu scadenta scurta, de sub un an. Repartitia pe monede releva ca anul trecut 74,56% din credite au fost acordate in moneda nationala, 22,44% in euro si 3% in dolari, ceea ce arata increderea in moneda nationala si contribuie la reducerea riscului valuta", transmite ARB.
Tot de la ARB mai aflam ca volumul creditelor noi acordate de institutiile de credit din Romania, in perioada ianuarie 2020 - decembrie 2023, marcata de pandemia de coronavirus si efectele razboiului din Ucraina, se ridica la 461 miliarde lei. Creditele noi, acordate in cei patru ani, depasesc cu peste 19% soldul creditului neguvernamental inregistrat la finele lunii decembrie 2023 si reprezinta echivalentul a unei treimi din Produsul Intern Brut al Romaniei. Statistica confirma apetitul pentru creditele neguvernamentale si sprijinul din ce in ce mai mare al bancilor din Romania pentru populatie si companii, cu toate ca viteza privind cresterea creditarii la nivel de sold este mai temperata in ultimii ani.
Cu toate acestea, ARB subliniaza ca in pofida rezultatelor bune, rentabilitatea industriei bancare s-a mentinut inferioara ratei profitabilitatii companiilor nefinanciare in 2023, continuand evolutia din ultimul deceniu. Rezultatele inregistrate anul trecut privind profitabilitatea se datoreaza avansului creditarii, reversarii unor provizioane constituite in anii pandemiei si eficientei sporite pe fondul intensificarii digitalizarii. La nivel national, peste 60% din profiturile obtinute de banci au fost capitalizate ceea ce sporeste capacitatea institutiilor de credit de finantare a nevoilor companiilor, populatiei si statului.
Foto: unsplash.com