In ce conditii s-ar putea prabusi leul romanesc precum Rocky Balboa
depreciere leutomas spurnylege conversie crediterocky
Tomas Spurny, presedintele executiv al BCR, a avertizat ca aplicarea legii privind conversia creditelor in valuta ale populatiei la cursul istoric ar duce la deprecierea cu 20% a leului si ar genera pierderi companiilor de 20% la facturile incasate.
"Saptamana viitoare, chiar in Palatul Parlamentului, s-ar putea sa avem un vot pe o lege privind conversia creditelor in valuta la cursul istoric.
Daca asta se intampla, daca o lege va permite o astfel de conversie, moneda locala se va prabusi precum celebrul boxer Rocky, in prima runda a meciului, la inceputul filmului.
Deprecierea leului va fi de aproximativ 20%, iar impactul asupra capitalului sistemului bancar va fi de aproximativ 9 - 10 miliarde de euro", a declarat Spurny, citat de Agerpres.
Oficialul BCR a mai spus ca, la nivelul sistemului bancar, portofoliul de credite in valuta acordate persoanelor fizice este de 45 de miliarde de euro, iar convertirea lor in lei la cursul istoric ar presupune refinantarea acestor credite, ceea ce ar duce la deprecierea accelerata a leului.
Spurny a precizat ca nu a fost niciodata sustinator al creditarii in valuta si nu a dat niciodata un credit in moneda straina unui client in banca pe care a condus-o. BCR a oprit acordarea de credite in valuta, pentru persoanele fizice, in septembrie 2012.
Seful BCR a adaugat ca deprecierea leului cu 20% va genera, imediat, pierderi companiilor in acelasi procent la facturile incasate, dar si din faptul ca 70% din datoriile firmelor din Romania sunt denominate in euro.
In Romania, nivelul creditelor neperformante din Romania se ridica la 20%, iar acest aspect trebuie rezolvat de banci, prin vanzarea acestor portofolii, pentru a se putea concentra pe activitatea de baza.
"Cred ca, anul acesta, procentul va scadea semnificativ pentru ca, in final, bancile sa rezolve problema", a aratat Spurny, adaugand ca sectorul bancar din Romania este bine capitalizat, astfel incat chiar daca bancile nu ar recupera niciun ban din creditele neperformante, efortul ar fi mai usor de suportat decat conversia creditelor la cursul istoric.