In 2020, bancile din Romania au acordat credite ca intr-o perioada normala, totalul ajungand la 84 de miliarde de lei
credite 2020creditare pandemiecreditare 2020credite populatie
Asociatia Romana a Bancilor a anuntat ca, in contextul pandemic, bancile din Romania au acordat credite in mod sustinut, ca intr-o perioada normala si pe baze sustenabile, si au absorbit problemele de lichiditate intampinate de clientii ale caror venituri au fost afectate de efectele negative ale pandemiei.
Creditele noi acordate populatiei si companiilor au insumat 84 miliarde de lei (de la 83,24 miliarde lei, in 2019).
Citeste si:
Trei noi emisiuni de titluri de stat Tezaur pot fi cumparate in luna februarie
Volumul creditelor noi acordate populatiei si companiilor reprezinta 30% din soldul creditului neguvernamental din decembrie 2020. Soldul creditului neguvernamental, care totalizeaza 282,4 miliarde de lei, la 31 decembrie 2020, este calculat ca diferenta dintre totalul creditelor acordate populatiei si companiilor si rambursarile partiale si totale, precum si vanzarile de credite.
Creditarea a fost impulsionata de segmentul companiilor, cu o pondere de 57,7% in totalul creditelor noi acordate la nivelul anului 2020.
De asemenea, anul trecut, populatia a accesat credite noi in valoare de 35,45 miliarde de lei, ponderea in totalul imprumuturilor noi fiind de 42,3%. Volumul creditelor accesate pentru locuinte a fost mai mare comparativ cu 2019. Repartitia pe monede arata ca populatia a accesat aproape numai credite in lei (98,4%), reusind eliminarea riscului valutar.
La randul lor, in 2020, companiile au contractat credite in valoare de 48,45 miliarde de lei, activitatea de creditare fiind sustinuta si de programele guvernamentale. Companiile au accesat, in principal, credite noi in lei, in proportie de 70% din totalul creditelor.
Repartitia pe monede a creditelor acordate in 2020 arata ca, din totalul de 84 miliarde de lei, 81,66% reprezinta ca valoare imprumuturile in lei, 15% este ponderea creditelor in euro si restul a celor in dolari.
In ceea ce priveste creditele in euro, 95,5% din valoarea totala a fost contractata de persoanele juridice. De asemenea, creditele noi contractate in dolari americani, in 2020, a caror valoarea echivaleaza cu 2,8 miliarde de lei, reprezinta 3,30% din totalul creditelor noi accesate, fiind contractate de persoanele juridice.
Potrivit Asociatiei Romane a Bancilor, industria bancara din Romania asigura, datorita specificului activitatii sale, un rol cheie in buna functionare a mecanismelor economice si financiare, cu impact deopotriva asupra evolutiilor macroeconomice, a dinamicii mediului de afaceri si a imbunatatirii gradului de prosperitate economica din Romania.
Foto: manager.ro