IFC si KRUK cumpara credite neperformante de la Bancpost
ifckrukcredite neperformante
IFC si compania KRUK au convenit sa cumpere un portofoliu de credite neperformante ("CNP-uri") de la Bancpost si de la alte subsidiare ale Grupului Eurobank din Romania, pentru a contribui la accelerarea solutionarii CNP-urilor si a spori lichiditatile sectorului bancar din Romania si din regiune.
Numarul mare de credite neperformante din Romania si din regiune reprezinta o problema grava inca din momentul declansarii crizei financiare globale din 2008, potrivit unui comunicat emis de IFC.
IFC si KRUK s-au angajat sa investeasca intr-un portofoliu de credite neperformante negarantate acordate persoanelor fizice de catre Bancpost si de alte subsidiare ale Grupului Eurobank din Romania, cu un sold total restant de aproximativ 597 milioane de euro.
Tranzactia face parte din Programul IFC privitor la Recuperarea Datoriilor si Activelor (PRDA), care constituie o reactie strategica la numarul tot mai mare de credite neperformante.
La nivel global, PRDA se axeaza pe achizitia si rezolvarea CNP-urilor si pe restructurarea intreprinderilor mici si mijlocii.
Pana in prezent, IFC a investit 1,4 miliarde de dolari americani, la nivel global, pe cont propriu si a mobilizat inca 3,5 miliarde de dolari de la alti investitori, ceea ce a permis institutiilor financiare sa se debaraseze de credite neperformante de 30 miliarde de dolari.
Scopul general al Strategiei de Parteneriat Cu Tara a Grupului Bancii Mondiale pentru Romania este sa accelereze convergenta Romaniei cu Uniunea Europeana, contribuind la reactivarea cresterii economice, la reducerea saraciei in ritm mai rapid si la sustinerea cresterii veniturilor pentru acea 40% din populatie cu cele mai mici venituri.
Consolidarea sistemului financiar local prin sustinerea bancilor in reducerea credite neperformante reprezinta o prioritate strategica.
International Finance Corporation (IFC), membra a Grupului Bancii Mondiale, este cea mai mare institutie de dezvoltare la nivel global axata pe sectorul privat de pe pietele emergente.
Potrivit IFC, colaborand cu peste 2.000 de firme din lumea intreaga, IFC isi valorifica expertiza, capitalul si influenta pentru a crea oportunitati acolo unde este cea mai mare nevoie.
In anul financiar 2015, investitiile IFC pe termen lung, in tarile in curs de dezvoltare, s-au ridicat la aproape 18 miliarde de dolari, ajutand sectorul privat sa joace un rol esential in efortul global de a pune capat saraciei extreme si a spori prosperitatea comuna.