Iepurasul de Paste le aduce romanilor datori la banci un moment de respiro
dobanzicrediteimprumuturibanciroborircc
Saptamana Mare le aduce romanilor imprumutati la banci un moment de respiro. Luni, dobanzile la creditele bancare au stagnat.
Luni, indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei a stagnat la 4,70%, a transmis Banca Nationala a Romaniei.
De asemenea, valoarea IRCC valabila in perioada aprilie-iunie este de 1,86.
Totusi, BNR a mai transmis ca indicele ROBOR la 6 luni - utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila - a crescut la 4,84%, de la 4,82%.
Amintim faptul ca ROBOR este utilizat in calculul dobanzilor pentru creditele contractate inainte de luna mai a anului 2019. Dupa acel moment, cine s-a imprumutat la banci depinde de valoarea IRCC, reglementat de OUG 19/2019. Momentan, pentru creditele noi, unda de scumpiri inca nu se resimte, indicele fiind de 1,86% pe an, calculat ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din trimestrul IV 2021, insa, la viitoarea afisare, analistii sustin ca si aici se vor consemna scumpiri.
Desigur, in toate aceste cazuri, afectati sunt romanii care au contractat credite cu dobanda variabila. Referitor la previziunile din lunile urmatoare, se anticipeaza ca dobanda pe politica monetara va ajunge la 5% pana la finele lui 2022, context in care, cei mai multi dintre analistii economici recomanda oamenilor sa treaca la dobanda fixa sau sa isi refinanteze creditele vechi, pentru a beneficia de IRCC, despre care se crede ca nu va urca atat de sus precum ROBOR, in urmatoarele luni.