Iepurasul de Paste a adus vesti proaste romanilor cu rate la banci: scumpiri in cascada
scumpiridobanzirate la bancirobor
Romanii care au de rambursat credite cu dobanda variabila primesc o veste cat se poate de nefericita, chiar dupa sarbatorile pascale.
Indicele ROBOR la trei luni isi continua ascensiunea, exact dupa cum au anticipat in ultima perioada analistii economici. Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a urcat joi de la valoarea de 4,79% pe an, miercuri, la 4,88% pe an.
Cresteri se inregistreaza si pentru ROBOR la sase luni, indicele utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila. In acest caz, vorbim despre o majorare pana la 5% pe an. De asemenea, ROBOR la 12 luni a ajuns la 5,07% pe an.
Te-ar putea interesa si: Top abilitati pentru un CEO de succes: cum recunosti un adevarat lider
IRCC, indicele utilizat pentru creditele romanilor accesate dupa luna mai a anului 2019 se situeaza la 1,86%. Amintim faptul ca ROBOR este utilizat in calculul dobanzilor pentru creditele contractate inainte de luna mai a anului 2019. Dupa acel moment, cine s-a imprumutat la banci depinde de valoarea IRCC, reglementat de OUG 19/2019.
Te-ar putea interesa si: Angajatii romani, pusi pe demisii: cauta salarii mai mari, dar si flexibilitate
Dobanzile vor continua sa creasca
Analistii anticipeaza noi majorari ale dobanzilor, pe fondul inflationist galopant care se va mentine si in perioada urmatoare. Se asteapta o noua interventie a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), pe piata monetara din Romania, prin majorarea dobanzii de referinta. Acesta este principalul instrument pe care Bancile Centrale il au in lupta impotriva scumpirilor.
Ultima data, BNR a majorat dobanda cheie la inceputul lunii aprilie, urcand-o la 3% pe an, printr-o majorare de 0,5%.
Va amintim faptul ca membrii Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, intrunit pe 5 aprilie 2022, au hotarat urmatoarele:
-
majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3 la suta pe an, de la 2,50 la suta pe an, incepand cu data de 6 aprilie 2022;
-
majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4 la suta pe an, de la 3,50 la suta pe an si cresterea ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 2 la suta, de la 1,50 la suta pe an, incepand cu data de 6 aprilie 2022;
-
pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii de pe piata monetara;
-
mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Te-ar putea interesa si: Un nou soc pe piata monetara europeana: analistii economici lanseaza avertismentul