Iata 5 moduri de a cheltui bani care te pot face mai fericit
educatie financiarasfaturi financiare
Intr-o oarecare masura, banii aduc fericirea. Masura este sa stim sa ii folosim. Mie imi place mult zicala conform careia "Femeile care cred ca banii nu aduc fericirea, nu stiu de unde sa isi faca cumparaturile". Dincolo de poleiala de superficialitate, nu putem nega faptul ca evoca un adevar profund: putem sa ne cumparam mici doze de fericire, trebuie doar sa stim ceea ce ne face fericiti.
Asta ne spune si Elizabeth Dunn, autoarea cartii "Happy Money: Stiinta cheltuielilor mai fericite".
Practic ideea generala a cartii este ca exista o serie de achizitii pe care le putem face cu bani si care se intorc la noi ca un boomerang de fericire.
Desi pare simplu, practica de a ne "cumpara" doze de fericire se intrepatrunde periculos cu zona opusa, cea prin care cumparaturile excesive ne pot pe de-o parte ruina, iar pe de alta, ne pot amplifica sentimentele negative de anxietate, inutilitate, etc.
Ei bine, distinctia dintre cumparaturile "nevinovate" si cele efectuate pe un fond emotional puternic, ce se pot transforma in reale obsesii, e primul pas de la care trebuie sa pornim discutia.
Pentru a nu cadea in extrema nefericita, trebuie sa identificam ceea ce ne face cu adevarat fericiti. De exemplu, chiar daca prietenii tai isi cumpara ultimul model de masina, iar ei sunt incantati si fericiti, acest lucru nu inseamna ca o astfel de achizitie iti va aduce si tie fericirea.
Poate tu iti regasesti fericirea intr-o zi de shopping sau intr-o cina la un restaurant exclusivist.
E important sa facem achizitiile care ne fac pe noi fericiti, nu achizitiile care par a functiona in a-i face pe altii fericiti. Pentru ca suntem diferiti, ne fac fericiti lucruri diferite si, mai cu seama, nu putem sa masuram in mod real fericirea altor persoane, ci doar sa evaluam o imagine pe care ei o afiseaza. Prin urmare, ar trebui sa ne intereze doar raportul dintre noi si respectiva achizitie.
Iata 5 moduri de a cheltui bani care te pot face mai fericit
1. Recupereaza timpul pierdut in perioada pandemiei
Cu totii am ratat momente unice din cauza crizei sanitare. Desi inca exista anumite constrangeri, multe dintre evenimentele culturale, sportive, sociale, s-au reluat si ne putem bucura de ele.
Dupa un an de pauza, cu siguranta un concert, o piesa de teatru sau un film la cinema vor reprezenta niste cheltuieli care iti vor aduce satisfactie.
2. O noua garderoba
Fie ca ai acumulat cateva kilograme in plus, fie ca ai folosit perioada de izolare pentru a obtine silueta mult visata, vei avea nevoie de o noua garderoba pentru a te simti bine si pentru a proiecta si la exterior starea de bine.
3. Cumpara experiente
Ar trebui ca lista de cumparaturi sa contina cat mai putine lucruri fizice si sa abunde de experiente.
Desi avem nevoie si de obiecte si ele au rolul lor in a ne oferi un grad de satisfactie, nu se compara cu experientele care ne ajut sa ne relaxam, sa ne bucuram de viata, de oameni, sa ne cunoastem si sa ne depasim limitele, sa exploram, sa invatam.
Fie ca faci o expeditie montana, vizitezi o civilizatie noua sau calatoresti in orase noi, cu siguranta nu vei regreta bugetul alocat.
4. Cumpara timp
O strategie des utilizata pentru pentru cresterea fericirii este sa cumperi timp. Timpul e cea mai pretioasa resursa si, cu siguranta, nu vei regreta, indiferent de suma pe care i-ai alocat-o.
Cum poti face asta? Nu mai merge la cumparaturi pentru a pierde vremea si apeleaza la aplicatii care pot face asta pentru tine.
De asemenea, poti apela la firme de curatenie pentru a te ajuta sa pastrezi ordinea in locuinta, iar tu te poti bucura de odihna, de timp cu familia sau de lectura.
5. Investeste in altii
In cartea "Happy Money: Stiinta cheltuielilor mai fericite", autoarea ne spune ca, uneori, banii pe care ii folosim pentru altii, ne aduc mai multa satisfactie si fericire, decat daca i-am cheltui pentru noi.
Fie ca alegi sa faci un cadou, sau o investitie in alta persoana, cu siguranta vei fi recompensat energetic de un sentiment de implinire mai mare decat daca ai fi folosit acei bani pentru propria ta persoana.