Guvernul Romaniei vrea ca ratele la credite sa scada la jumatate. Expertii: Este imposibil
taxa pe lacomietaxa active bancarecost crediterate 2019ieftiniri 2019
Guvernul Dancila si-a propus ca ratele creditelor la banci sa coboare la jumatate fata de nivelul lor actual, pana la finalul anului, a declarat Darius Valcov, consilierul Vioricai Dancila. Valcov a adaugat ca, in momentul cand acest lucru se va realiza, bancile nu vor mai fi nevoite sa plateasca "taxa pe lacomie".
Vlacov sustine ca majorarea costului ratelor romanilor s-a produs artificial in ultimii ani, "fara sa aiba vreun motiv la baza", principala cauza fiind comportamentul incorect al bancilor fata de populatie. Consilierul Vioricai Dancila sugereaza astfel ca sistemul bancar din Romania a actionat abuziv, impunand costuri mult mai mari decat ar fi trebuit.
Pana la sfarsitul anului, Guvernul Romaniei vrea sa reduca la jumatate costurile ratelor la credite in Romania, mai adauga Valcov. Cu aceasta ocazie, si bancile vor avea de castigat, subliniaza consilierul premierului, fiindca, odata injumatatite aceste costuri, institutiile financiare vor scapa de plata taxei pe activele bancare, asa-numita "taxa pe lacomie".
Pana la sfasitul acestui an, Guvernul si-a propus ca ratele la creditele romanilor sa coboare la jumatate, atat la bancile comerciale, cat si prin programele guvernamentale, pana la sfarsitul acestui an. Deci, daca vorbim de taxa pe lacomie, cand vom ajunge la acest nivel peste media Uniunii Europene, dar la jumatate fata de cat ele sunt astazi, nici bancile nu vor mai avea de platit niciun fel de taxa", a afirmat Darius Valcov.
Consilierul premierului a mai declarat ca, in noua luni ale anului trecut, bancile din Romania au avut venituri de 16 miliarde de lei, din care profitul a fost de 5,8 miliarde de lei, reprezentand 35% din venituri.
Valcov a aratat ca 10 miliarde din suma avansata provin din dobanzi, peste 20 la suta din venituri sunt obtinute din comisioane si zece la suta din schimbul valutar, toate cele trei componente fiind la cel mai mare nivel din UE.
Cat de realist este scenariul propus de Valcov?
Jurnalistii au incercat sa afle detalii despre acest plan al guvernului de a injumatati ratele de la ministrul de Finante.
"Una dintre cai este si discutia asta referitoare la un alt nivel de referinta in contractele de imprumut. (Intrebare: Deci sa fie inlocuit ROBOR-ul?) Este o discutie pe care o stiti, am discutat cu BNR. S-a facut o propunere, o analizam si daca e buna mergem cu ea”, a spus Eugen Teodorovici.
Calculele analistilor arata insa ca ratele la credite nu au cum sa scada la jumatate.
"Daca mergem strict pe declaratia lui Darius Valcov, pentru a ajunge rata la jumatate, cred ca dl Valcov va trebui sa propuna o OUG in care sa oblige bancile sa dea credite cu dobanda 0, 0 costuri, si tot ratele nu ar scadea la jumatate. Ar trebui sa mai vina cu o completare de la bugetul statului. Glumesc”, a spus la Digi24 Dragos Nechifor, broker de credite.
"Declaratia e eronata. La un credit de nevoi personale de 45.000 de lei pe 5 ani are o rata de 1000 lei cu dobanda de 10%. Daca banca reduce dobanda la 0, rata scade la 750 lei. O scadere de doar 25%, daca acea banca nu mai percepe niciun cost clientului. Nu avem cum, fizic, sa ajungem la jumatate. Pe creditul ipotecar, la o suma de 50.000 euro pe 20 ani, rata e undeva la 360 eruo, cu dobanda de 6%. Daca dobanda scade la 0, rata scade la 210 euro. O scadere de aproximativ 40% a ratei, in conditiile in care nu mai percepe niciun cost”, a explicat Dragos Nechifor.
"Declaratia lui Darius Valcov e complet incorecta. Nu exista posibilitatea de a fi implementata decat daca ar veni statul sa dea bani la clienti daca isi iau credit si daca statul obliga bancile sa aiba dobanda 0. Poate aduce el bani e acasa sa dea tuturor romanilor, incat sa scada rata la jumatate”, a adaugat el.