Guvernul a obtinut de la FMI un ragaz de trei luni
fmitraian basescuacorderik de vrijer
Delegatia Fondului Monetar International (FMI) va cere board-ului prelungirea acordului cu trei luni, a declarat Erik de Vrijer, seful misiunii FMI in Romania, citat de Agerpres.
Aceasta masura a fost luata din cauza faptului ca au existat unele ratari de tinte la finele anului 2012 si pentru ca au existat intarzieri, mai ales in cazul reformelor structurale, a explicat de Vrijer.
Guvernul Romaniei a cerut o prelungire a perioadei de trei luni astfel incat sa aiba mai mult timp pentru a implementa toate masurile convenite in acordul stand-by. Ieri, premierul Victor Ponta a afirmat ca oficialii Fondului Monetar International (FMI) sunt de acord cu extinderea cu doua luni a acordului stand-by.
Executivul a solicitat FMI ca evaluarea acordului sa fie analizata in luna mai de catre conducerea institutiei, pentru a avea mai mult timp sa indeplineasca angajamente intarziate. In luna iulie a acestui an va veni la Bucuresti o noua misiune FMI. Initial, acordul semnat in 2011 trebuia incheiat in aprilie 2013.
Din cauza angajamentelor restante, dar si a tulburarilor politice din 2012, intregul acord va fi prelungit cu trei-patru luni. Presedintele Traian Basescu a declarat recent ca nu crede ca Romania va putea incheia rapid un nou acord de tip preventiv cu FMI, avand in vedere stadiul acordului actual, care practic a stagnat din luna mai a anului trecut.
Autoritatile romane s-au angajat fata de FMI, in cadrul acordului de tip preventiv, sa vanda participatii detinute de stat la companii precum Transgaz (15%), Romgaz (10%), Hidroelectrica (10%), Nuclearelectrica (10%), Oltchim (100%), CFR Marfa (privatizare pachet majoritar), Tarom (20%), Electrica Furnizare si cele trei companii de distributie ale Electrica