Guvernatorul BNR: Imi este pur si simplu jena sa folosesc cuvantul criza
migur isarescucrizabnreuropafinanciar-bancar
Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat ca ii este jena sa pronunte cuvantul "criza" si ca Europa a iesit din convulsii, de-a lungul timpului, inclusiv pe partea monetara.
"Nu sunt in fata dumneavoastra aici sa dau in bobi. Se poate spune ca suntem la sfarsitul unui ciclu de 40 de ani. Acum vedem un fel de confuzie care apare ca un nucleu ce se contureaza mai rau, si pe care l-am trait in anii '70 cu cei din generatia mea. Atunci, am mai vazut un fenomen: nu exista economist care sa vorbeasca de criza, ca acum. Acum, imi este pur si simplu jena sa folosesc cuvantul criza", a spus Isarescu, citat de
Agerpres.
Oficialul BNR a adaugat ca una dintre lectiile interesante este ca Europa a reusit ca, de-a lungul timpului, sa depaseasca perioade de convulsii, inclusiv pe partea monetara: "Este clar ca pana la aparitia monedei euro, printre atatea crize ale dolarului, am ajuns sa vorbim de crize pana cand o sa ne saturam. Fiecare vom intelege cate ceva din acest lucru. O lectie mi se pare interesanta: Europa a iesit din convulsii, inclusiv pe partea monetara."
"Sistemul financiar-bancar romanesc va capata trasaturile celui european"
"Vom capata in si mai mare masura, in sistemul financiar-bancar, trasaturi ale sistemului european. Si dupa ce am vazut aceasta pozitie a Romaniei, inca o nuanta: trasaturi ale sistemului financiar-bancar continental. Insa dreptul financiar bancar este anglo-saxon. Sa vedem unde va duce aceasta scindare. Dar un lucru e sigur: sistemul nostru va fi din ce in ce mai european", este de parere Isarescu. El se refera la situatia Romaniei in contextul noului acord privind fiscalitatea la nivel european, la care au ajuns liderii UE pe 9 decembrie, anul curent.
Guvernatorul BNR a tinut sa sublinieze diferenta dintre "reglementarea globalizarii" si "globalizarea reglementarii": "Avem o reglementare a globalizarii sau o globalizare a reglementarii? Se face un tandem si, uneori, in subordonare totala, se fac uniuni. Cu Fondul Monetar intarit, cu Banca Mondiala, vom asista la o globalizare a reglementarilor, dar inversul inseamna ceva mai mult. E o diferenta de esenta."