Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei baga mana in foc ca ROBOR nu este manipulat
isarescu senatisarescu robormanipulare roborschimbare roborcalcul robor
Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a fost prezent, marti, in sedinta comuna a comisiilor economica si pentru buget-finante din Senat.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca este sceptic cu privire la o solutie privind dobanzi mai mici.
Citeste si:
Care vor fi efectele Brexit, din perspectiva furnizarii de servicii financiare pe teritoriul Romaniei, in lipsa unui acord cu UE
"Vreti sa fim cu dobanzi mai mici in Romania, da? Si noi vrem sa fim si, pentru asta, trebuie sa facem trei lucruri: venim cu inflatia in jos, sa o aducem la nivelul unu, da, dar nu o aducem noi apasand pe un buton, reducem deficitele.
Puteti sa reduceti deficitul de la 2,5%, la 1%, ca sunteti cu bugetul in fata, da? Si reducem si deficitul extern. Pai, pe asta extern chiar ca nu puteti sa-l faceti. Sunt exporturi, importuri, sunt zeci de mii de agenti economici care lucreaza. Pai, putem? Noi avem o misiune grea. Am spus-o ieri. Suntem economisti si trebuie sa spunem ce se poate si ce nu se poate.
Stim ca suntem, cateodata, neplacuti. Venim cu vesti proaste. Dar asta este. Nu se poate aduce dobanda si ROBOR in jos, daca nu aducem cel putin acesti trei indicatori in jos", a explicat Isarescu.
Potrivit guvernatorului, ROBOR este o piata interbancara esentiala pentru functionarea sau aprovizionarea cu lichiditate a economiei, pentru plata salariilor si echilibrele pe piata valutara.
Oficialul a mai spus ca aceasta piata functioneaza cel putin opt ore pe zi si ca exista un fixing, de un sfert de ora, luat in calcul de vanzatori si cumparatori pentru a vedea un nivel corect al dobanzii.
"Putem spune ca nivelul fixing este corect pentru ca Romania este una dintre putinele tari, sunt 3 tari in Europa, in care fixingul se bazeaza pe cotatii ferme, inseamna ca fiecare banca este si vanzator si cumparator si, daca vine alta si ii spune ai cotat 2,6%, da-mi bani la 2,6% e obligata sa-i dea in sfertul acela de ora.
Probabilitatea sa existe o manipulare acolo este mica sau inexistenta. Dobanzile sunt intre 1,5 si 3,5%. In restul zilei, inainte de ora 11.00 si dupa ora 11.00, au loc tranzactii care se efectueaza de regula in jurul acestor niveluri care au fost la fixing.
Lucrurile se pot verifica pentru ca avem date, este arhiva Bancii Nationale. Aici nu ne jucam. Noi nu vorbim cu vorbe, vorbim cu cifre", a declarat Isarescu.
El a adaugat ca BNR poate interveni pe aceasta piata si poate face operatiuni la dobanda de politica monetara, luand sau introducand lichiditate, sa regleze nivelurile dobanzilor, in functie de presiunile asupra leului.
"Daca, dupa excesul de lichiditate de la inceputul anului, a aparut acest mic atac asupra leului, bineinteles ca a trebuit sa absorbim ceva lichiditate din piata, ca nu putem sa ne batem numai cu rezerva, si chiar daca ar fi numai rezerva, noi nu vindem valuta pe nasturi, vindem pe lei, deci, in momentul in care vindem valuta absorbim lichiditate si de aia se duc dobanzile in sus", a precizat Isarescu.
"Garantez in fata dumneavoastra. Nu exista manipulare. Nu este nicio abatere a ROBOR de la nivelul real al pietei. Piata functioneaza foarte bine. Probele ca piata functioneaza foarte bine sunt legate de stabilitatea cursului si miscarile de dobanda. Restul sunt, intr-adevar, manipulari, dar manipulari mediatice”, a spus guvernatorul.
Potrivit acestuia, exista doua tipuri de intelegere intre banci, dar numai cea de tip cartel este interzisa.
Citeste si:
Lei? Euro? Rasul sau plansul?
"Exista riscul ca ROBOR, ca dobanda stabilita intre banci sa fie de tip cartelar? Si noi spunem nu. Acesta este raspunsul. Cu alte cuvinte, la intrebarea daca a fost manipulat ROBOR-ul, raspunsul este nu. Categoric", a incheiat Isarescu.