Gigantii de pe Wall Street tremura in fata criptomonedelor. Moneda digitala a bancii centrale a SUA da fiori reci bancherilor
criptomonedemonede digitaleyuanul digital
Marile banci de pe Wall Street privesc cu teama la perspectiva in care Banca centrala a Statelor Unite ale Americii ar adopta propria
moneda digitala, asa cum iau in calcul mai multe banci centrale ale lumii. Desi pare ca SUA e relaxata in strategia ei privind propria criptomoneda a Bancii centrale, specialistii spun ca am intrat in era "Razboiului rece" al criptomonedelor, intre cei doi mari giganti economici: SUA-China, in contextul in care asiaticii au lansat deja Yuanul Digital, care se vede ca o amenintare la adresa sistemului financiar din SUA.
Un dolar digital seamana cu criptomonede precum bitcoin sau ethereum in anumite privinte limitate, dar difera in moduri importante.
In loc sa fie un activ tranzactionabil cu preturi extrem de fluctuante si cu utilizare limitata, moneda digitala a bancii centrale ar functiona mai mult ca dolari si ar avea o acceptare pe scara larga. De asemenea, ar fi pe deplin reglementat si sub o autoritate centrala.
Sistemul financiar ar putea fi perturbat, se tem bancherii de pe Wall Street
"O miscare majora de introducere a monedelor digitale ale bancii centrale (CBDC) ar putea perturba sistemul financiar", e de parere Ahya.
Desi exista un entuziasm cu privire la un posibil orizont nou pentru sistemul financiar, predomina ingrijorarile, mai ales cele legate de implementarea noului sistem.
Totusi, sustinatorii monedelor digitale vad numai avantaje, in special in contextul pandemiei. De exemplu, Guvernelor lumii le-ar fi fost mult mai usor sa isi ajute cetatenii daca aveau implementat un sistem financiar crypto, pentru ca trasferau banii in portofelul digital al fiecarui beneficiar, iar acesta dispunea de ei imediat.
Potentialii pierzatori din monedele digitale includ unele institutii financiare, atat in sectorul bancar traditional, cat si in cel fintech, care ar putea pierde depozite, din cauza faptului ca oamenii isi depun banii in conturile bancii centrale.
"Chiar daca initiativele bancilor centrale nu sunt destinate sa perturbe sistemul bancar, vor avea probabil consecinte perturbatoare neintentionate.
Cu cat sunt acceptate monedele digitale pe scara mai larga, cu atat sunt mai multe oportunitati de inovare si cu atat mai mare este posibilitatea de perturbare a sistemului financiar", a mai spus Ahya.
Foto: freepik.com