Ghidul fiscal al contribuabililor care realizeaza venituri din premii si jocuri de noroc a fost publicat pe site-ul ANAF
ghid venituri joc norocvenituri jocuri norocdeclarare veniturideclaratia unica
Ministerul Finantelor si ANAF vin in sprijinul contribuabililor persoane fizice care realizeaza venituri din premii si jocuri de noroc atat din Romania, cat si din strainatate, si care au obligatia sa declare veniturile si sa plateasca impozite la bugetul general consolidat prin publicarea Ghidului fiscal al contribuabililor care realizeaza venituri din premii si jocuri de noroc.
Veniturile din premii reprezinta veniturile obtinute din concursuri si din promovarea produselor/serviciilor ca urmare a practicilor comerciale.
In aceasta categorie intra veniturile in bani si/sau in natura, cum ar fi:
a) premii de orice fel acordate oamenilor de cultura, stiinta si arta la gale, simpozioane, festivaluri, concursuri nationale sau internationale, concursuri pe meserii sau profesii;
b) premii in bani si/sau in natura acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor si altor specialisti prevazuti in legislatia in materie, pentru rezultatele obtinute la competitii sportive interne si internationale.
Premiile de tipul unor bonusuri care sunt acordate salariatilor nu se incadreaza la venituri din premii din punctul de vedere al impozitarii, fiind asimilate veniturilor de natura salariala.
Veniturile din jocuri de noroc cuprind toate sumele incasate, bunurile si serviciile primite, ca urmare a participarii la jocuri de noroc, indiferent de denumirea venitului sau de forma in care se acorda, inclusiv cele de tip jack-pot.
Obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului le revine organizatorilor/platitorilor de venituri. Impozitul calculat si retinut in momentul platii este impozit final pentru care nu se depune declaratia unica. Pentru veniturile din premii si jocuri de noroc, nu se datoreaza contributii sociale.
Persoanele fizice cu domiciliul in Romania sau cele nerezidente care au declarat centrul intereselor vitale in Romania si care realizeaza venituri din premii si jocuri de noroc din strainatate au obligatia sa le declare in Romania si sa depuna Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui in care s-au realizat veniturile.
Contribuabilii persoane fizice rezidente care, pentru acelasi venit si in decursul aceleiasi perioade impozabile, sunt supusi impozitului pe venit atat pe teritoriul Romaniei, cat si in strainatate, au dreptul la deducerea din impozitul pe venit datorat in Romania a impozitului platit in strainatate, in conditiile legislatiei.
Ministerul Finantelor va continua sa extinda numarul materialelor informative dedicate persoanelor fizice si juridice pentru a incuraja cat mai mult conformarea fiscala voluntara a contribuabililor.